Tag Archives: Bakers of Danbury

St Mary’s Church, Stotfold

Value = approximately £160,000

Location = Stotfold, Bedfordshire

Architect =Barker Associates

Summary = A major renovation to where large areas of external stonework had failed.

Challenge = This failure was mainly due to the fact that it was constructed using ‘Clunch’ stone which in its day was sourced locally, but being a very soft and pervious stone has not stood the tests of time.

Solution = The replacement stone was produced by our sister company Collins & Curtis Masonry. Clipsham Stone was used in place of Clunch for an all weathering stone which will stand up the elements better overtime.

All other stonework to ornate tracery sections to windows and door surrounds was replaced with Chicksgrove as good quality Clunch is now becoming difficult to source.

The results to the church has been a fantastic success and we have since secured additional works internally which start in January 2018.

 

Westminster Abbey

Under the instruction from Ptolemy Dean Architects Ltd (Westminster Abbeys Surveyor of the fabric) Bakers are currently carrying out roof works to the medieval South Triforium and the Great Cloister within Westminster Abbey.

The roof works will be completed in time for the opening of a new museum and gallery, located in the Abbey's medieval triforium, next year. After being hidden from public over 700 years, the triforium will become “The Queen's Diamond Jubilee Galleries”.

70ft above the Abbey floor, the new gallery will provide visitors with magnificent views down over the Abbey buildings and the Palace of Westminster. Roof works carried out by Bakers involve stripping the existing roof, recasting original lead and re-leading part of the South Triforium and part of the Main Cloister.

A full overhaul of the rainwater goods is also being carried out, with a combination of new and refurbished lead downpipes, hoppers and chutes being fitted. A new hopper, corbel stone and 22metre downpipe has been introduced, formed to mirror the Christopher Wren era hoppers that are already in use.

Bakers are increasing the gradient of the Triforium roof by increasing the fall of the lead bays (compliant with lead sheet association guidelines). Other structural repairs include reinforcing 300-year-old oak primary rafters using a flitch plate repair and other associated structural repairs to the oak roof.

Other works include careful rehoming of monuments and statues from other parts of the Abbey onto the Triforium floor.

With the improvements to the rainwater goods, Bakers will undertake the renewal of the below ground drainage within the Great Cloister, which will also include the exciting addition of a fountain to be positioned in the centre of the Cloister, formed on York Stone paving with a lead cistern fountain. These works will continue into Spring 2018.

 

Highly Commended – National RICS Awards 2017

After winning the RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) East of England Awards 2017, Building Conservation Category earlier this year, our project was entered into the National RICS Awards Grand Final.

We are pleased to announce that our project achieved “Highly Commended” within the Building Conservation category of the National RICS Awards, which took place earlier this month. The Regional and National RICS awards were for the specialist restoration and new contemporary design extension and mezzanine floor to Quay Place, Ipswich (formerly St Mary-at-the-Quay). To find out more about the project Click here .

RICS described Quay Place as:

An exemplar conservation project, combining traditional approaches with cutting-edge innovation. The CCT have a proven track record of exemplary conservation and imaginative re-use of Churches that have fallen out of use.

St Mary at the Quay posed significant structural questions that had to be overcome in order to provide the building with a sustainable future.

An impressive structural engineering solution was enacted to remove hugely unsightly and rudimentary previous stabilisation works and which was cleverly integrated to provide the structure for additional office space.

Conservation repairs have been neatly undertaken and a new extension almost seamlessly added in matching materials. The new use provides a haven of calm within this busy area and it is felt this project will act as a catalyst for the completion of the areas redevelopment.

 

BAKERS SAY FAREWELL

Bakers have reluctantly said farewell to one of its long standing members of the team. Peter Delderfield, who joined Bakers 26 years ago, worked for us as a very skilled Stone Mason and Site Foreman, experience which is hard to come by nowadays.

Peter will be sorely missed, both by his colleagues and clients. He has been a credit to Bakers due to his enthusiasm, hard work and dedication.

I’m sure all who know or have worked with Peter Delderfield over the past 26 years, will join me in wishing him a wonderful retirement.

Thank you for all of your hard work over the years and congratulations Peter, we’ll miss you!!

 

St Michael’s School, Braintree

Value = £250,000

Location = Braintree, Essex

Architect =Purcell

Summary = New build extension to a primary school consisting of a new staff room and medical room.

Challenge = Works had to take place without disrupting the school and its pupils.

Solution = Delivery times were restricted so that deliveries did not take place during school pick up or drop off times. Works stopped whilst the pupils sat their SAT exams.

Works involved the demolition of the existing staff room, breaking out the existing foundations and the construction of new pad and beam foundations with a Milbank floor. The construction of the new staff room consisted of a steel portal frame, with cavity brickwork to match the existing, and a pitched Kingspan roof and Trespa Cladding.

Works also included adaptations to the existing photocopy room and the provision of new toilet facilities. New kitchen facilities were fitted within the new staff and medical room. Comprehensive M&E works to new extension.

Before the school opened again in September landscaping and drainage works took place, as well as the provision of a new footpath and railings.

Newsletter (Summer 2017)

2017 has certainly been a year to remember for Bakers of Danbury!

In February we met the Queen and Duke of Edinburgh when they formerly opened the Charterhouse, London. We had been principal contractors for the works at the Charterhouse which involved remodelling the Grade I listed building to house a new museum and learning centre, amongst other conservation and restoration works.

We are also delighted with the recognition we have received for some of our recent projects, having been awarded a RICS East of England 2017 award for Building Conservation, two RIBA East 2017 awards and a Diocese of Chelmsford 2017, Design award!

The Summer Newsletter provides a short description of some of our latest projects including the restoration and remodelling works to the Grade I Listed Charterhouse in London, conservation works to The Cathedral and Abbey Church of St Alban, the restoration of the King Harold Memorial at the Waltham Abbey Church and a recently completed double storey extension to a Grade II listed home. The newsletter also features updates from our sister companies Collins and Curtis and Pickford Builders.

You can also keep up-to-date with Baker’s latest news by visiting our latest news page and our Facebook page!

If you haven't already done so, please watch the short film of one of our Joiners hand carving a crocus detail for works taking place at St Marys Church, Saffron Walden, Essex. The skill involved really is something to be admired.

Click here to open our latest Newsletter

Listed Heritage Magazine

We are delighted that Listed Heritage Magazine has featured a four page article on our works to Charterhouse, London.

The article represents the project perfectly. It explains the fascinating history of the Charterhouse, followed by a description of the remodelling and restoration works that have taken place.

Bakers of Danbury were appointed Principal Contractors for the project, which involved remodelling the Grade I listed building to house a new museum and learning centre; which explores the history of the Charterhouse from the Black Death to present day.

The project called "Revealing the Charterhouse" included extensive fabric repairs to Charterhouse chapel, as well as landscaping and restoration to Charterhouse square.

Revealing the Charterhouse aims to share the Charterhouse heritage with public, as well as conserve and restore the Charterhouse itself, including the Chapel and the Charterhouse Square, to which the Charterhouse buildings surround part of.

Having been hidden from view and closed to public for over 650 years - the historic London landmark was officially opened to public by the Queen and Duke of Edinburgh on 28 February 2017.

 

St Catherine’s Church, East Tilbury

Value = £330,000

Location = East Tilbury, Essex

Architect =Inkpen Downie Architecture and Design Ltd

Summary = Sympathetic extension and redecoration.

Solution = Refurbishment and extension of church to provide new kitchen area and WC's including accessible WC. Provide new heating installation to both extension and church, along with full renovation of flooring, walls and roof to main church.

Photos credited to Inkpen Downie Architecture and Design Ltd

This project was recently Highly Commended at the Diocese of Chelmsford, Design Awards 2017 for Development and Restoration.

Extension to Grade II Listed Property

Value = £150,000

Summary = A new build double storey extension which consisted of a garden room, dining room and first floor bedroom with en-suite.

Challenge = The extension had to constructed sensitively, to ensure its in keeping with the existing grade II Listed property.

Solution = Bakers worked closely with the property owner throughout the build, to ensure they take part in all decision making. The extension was constructed to a high specification, with cornice designed to match the existing and new box frame sashes and french doors handmade in house by the Bakers’ Joinery workshop. Ashlar lines were applied to the exterior render to match the exterior of the existing property.

The property was occupied whilst all works were carried out. To minimise disruption to the household; the extension was constructed, with the breakthrough to the existing house being carried out towards the end of the project.

The owners were so impressed with the work carried out, they asked Bakers to return to repair their storm damaged barn. Works to the barn are due to complete later this year.

 

Kitchen/ family room extension

Value = £150,000

Location = Woodford, London

Summary = Single storey extension to a Victorian period property consisting of a large kitchen / family room, utility room, downstairs shower and w/c.

Challenge = The property remained occupied whilst all works were carried out.

Solution = As the extension was for a new kitchen / family room; bakers provided the client with a temporary kitchen to use during works, until the new kitchen was installed and final breakthrough into the house completed.

Trusses were supported on steel flitch plates to create a large open plan kitchen and family living area, with vaulted ceilings, exposed truss tie beams and floor to ceiling length windows to the rear, to enjoy views of the large garden. The shower room was tiled with traditional Victorian tiles to the floor and walls. The rest of the kitchen family room extension is tiled with natural stone floor tiles. The terrace is paved, with vertical sleepers to retain ground levels.