Tag Archives: church mezzanine floor

St Michael’s School, Braintree

Value = £250,000

Location = Braintree, Essex

Architect =Purcell

Summary = New build extension to a primary school consisting of a new staff room and medical room.

Challenge = Works had to take place without disrupting the school and its pupils.

Solution = Delivery times were restricted so that deliveries did not take place during school pick up or drop off times. Works stopped whilst the pupils sat their SAT exams.

Works involved the demolition of the existing staff room, breaking out the existing foundations and the construction of new pad and beam foundations with a Milbank floor. The construction of the new staff room consisted of a steel portal frame, with cavity brickwork to match the existing, and a pitched Kingspan roof and Trespa Cladding.

Works also included adaptations to the existing photocopy room and the provision of new toilet facilities. New kitchen facilities were fitted within the new staff and medical room. Comprehensive M&E works to new extension.

Before the school opened again in September landscaping and drainage works took place, as well as the provision of a new footpath and railings.

Listed Heritage Magazine

We are delighted that Listed Heritage Magazine has featured a four page article on our works to Charterhouse, London.

The article represents the project perfectly. It explains the fascinating history of the Charterhouse, followed by a description of the remodelling and restoration works that have taken place.

Bakers of Danbury were appointed Principal Contractors for the project, which involved remodelling the Grade I listed building to house a new museum and learning centre; which explores the history of the Charterhouse from the Black Death to present day.

The project called "Revealing the Charterhouse" included extensive fabric repairs to Charterhouse chapel, as well as landscaping and restoration to Charterhouse square.

Revealing the Charterhouse aims to share the Charterhouse heritage with public, as well as conserve and restore the Charterhouse itself, including the Chapel and the Charterhouse Square, to which the Charterhouse buildings surround part of.

Having been hidden from view and closed to public for over 650 years - the historic London landmark was officially opened to public by the Queen and Duke of Edinburgh on 28 February 2017.

 

Bakers win RIBA awards

We are pleased to announce that, as principal contractor under the Architect, Richard Griffiths, we have been awarded RIBA East Award 2017 and RIBA East Award 2017 for Conservation for our work to The Cathedral and Abbey Church of St Alban over a 17 year period.

Bakers of Danbury have a long-running and on-going relationship with the Cathedral which we are very proud to be a part of and consider it a privilege to maintain this incredible building for future generations to utilise and appreciate.

To find out more about recent works to St Albans Cathedral click here.

 

Bakers win RICS award

We are pleased to announce that we are Winners of the RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) East of England Awards 2017, Building Conservation Category.

The award was for the specialist restoration and new contemporary design extension and mezzanine floor to Quay Place, Ipswich (formerly St Mary-at-the-Quay).

We have also been entered into the National RICS Awards Grand Final taking place later this year.

Click here for more information.

Quay Place, Ipswich, Suffolk

Value = £2,000,000

Location = Ipswich, Suffolk

Architect = Molyneux Kerr Architects

Summary = Regeneration of a Grade II Listed redundant medieval Church. New build extension and mezzanine floor of a contemporary design.

Challenge = The redundant church suffered from war damage, damp, a decayed roof and leaning walls.

Solution = Formerly the church of St Mary-at-the-Quay but now called Quay Place, was until its recent regeneration a redundant medieval Church.

The Grade II listed church which was believed to have been built around 1450 and 1550, is located next to Ipswich’s quayside. It suffered from war damage, damp, a decayed roof and leaning walls until the 17 month restoration programme gave Quay Place a new future as a centre for both heritage and well being activities, café and an event space alongside therapy provision.

The Churches Conservation Trust teamed up with the local charity Suffolk Mind, and together they secured Heritage Lottery Funds and European Regional Development Funds to cover the cost of the restoration. In April 2014 Bakers of Danbury started work on the project as Principal Contractor. The specialist restoration works include the structural stabilisation and incorporation of a large contemporary mezzanine floor for office space. A new contemporary design extension provides further offices and consulting rooms.

Bakers of Danbury's sister company Collins and Curtis Masonry supplied all new stone for the restoration and new build. Measurements were taken onsite to produce templates, which were then used to manufacture the replacement features to arches, jambs, tracery, cills and copings in their workshops. Traditional methods of masonry were used to manufacture the stone details.

The project was recently awarded a RICS East of England 2017 award for Building Conservation. It also received a Highly Commended Award within the Ipswich Society Awards in 2016.

All images credited to Andy Marshall Architectural Photography