Tag Archives: City

American Oak Panelling

Summary: American Oak panelling measuring 220 m2 for a School of Science on Euston Road, London

Location: Grafton House, Euston Road, London

Client: Forrest Gate Construction

Challenge: The oak panelling was across four floors. Each with a different layout

Solution: Bakers of Danbury’s Specialist Joinery Department were asked to supply 220m2 of American White Oak for a refurbishment to Grafton House in London.

The project was a conversion of an existing building to a modern science school.

All of the panels and oak had to be class 0 fire rated. Baker’s Joiners painted and installed over 2000 meters of oak strips which were fixed to painted black 12mm MDF with spacing’s of 20mm to give a shadow gap appearance.

The project was split across four floors and each floor had a different layout, so a full site survey was necessary to ensure each floor was measured correctly.

 

National Trust, Rainham Hall

Summary: Conservation and restoration of National Trust Rainham Hall. Conservation and restoration works were carried out to three floors of Rainham Hall and its Coach House. Works included the redevelopment of the Coach House into a tea room.

Value: Approximately £2,000,000

Location: London Borough of Havering

Architect: Julian Harrap Architects LLP

Challenge: Provide wheelchair access to first floor of Coach House whilst retaining the aesthetic look of the building.

Solution: Prior to the conservation and restoration project, the building had been in disrepair and on the Historic England at Risk Register. It had been completely inaccessible to the public.

Constructed in the early eighteenth century, the Stable Block at Rainham Hall included a stable with a hayloft above with a brew house adjacent. When work started, it became clear that the roof had undergone various repairs and rebuilds in its history; leaving it with a poor structural integrity. Bakers of Danbury carried out structural roof repairs and re-tiling.

During the conservation and restoration of National Trust Rainham Hall a temporary staircase gave visitors the chance to see the works up close during a number of 'Hard Hat' tours.

Bakers of Danbury’s inhouse Specialist Joinery Shop built and installed a timber-clad vertical lift shaft with a spiral cantilevered staircase. The design of the new lift core, located in the within the Grade II Listed Brew House, echoes the large copper vats used in the 18th century brewing process.

To the Main Hall, Bakers of Danbury undertook a large renovation project including a full M&E overhaul. Bakers of Danbury also installed new w/c and carried out conservator decorating.

Externally Bakers of Danbury carried out re-pointing and brickwork repairs to all elevations.

In October 2015, the Stable Block at Rainham Hall opened to the public as a café and community space.

The conservation and restoration of National Trust Rainham Hall was shortlisted for the RICS Building Conservation Awards 2018.

 

Extension to Grade II Listed Property

Summary = A new build double storey extension which consisted of a garden room, dining room and first floor bedroom with en-suite.

Value = £150,000

Challenge = The extension had to constructed sensitively, to ensure its in keeping with the existing grade II Listed property.

Solution = Bakers worked closely with the property owner throughout the build, to ensure they take part in all decision making. The extension was constructed to a high specification, with cornice designed to match the existing and new box frame sashes and french doors handmade in house by the Bakers’ Joinery workshop. Ashlar lines were applied to the exterior render to match the exterior of the existing property.

The property was occupied whilst all works were carried out. To minimise disruption to the household; the extension was constructed, with the breakthrough to the existing house being carried out towards the end of the project.

The owners were so impressed with the work carried out, they asked Bakers to return to repair their storm damaged barn. Works to the barn are due to complete later this year.

 

Kitchen/ family room extension

Value = £150,000

Location = Woodford, London

Summary = Single storey extension to a Victorian period property consisting of a large kitchen / family room, utility room, downstairs shower and w/c.

Challenge = The property remained occupied whilst all works were carried out.

Solution = As the extension was for a new kitchen / family room; bakers provided the client with a temporary kitchen to use during works, until the new kitchen was installed and final breakthrough into the house completed.

Trusses were supported on steel flitch plates to create a large open plan kitchen and family living area, with vaulted ceilings, exposed truss tie beams and floor to ceiling length windows to the rear, to enjoy views of the large garden. The shower room was tiled with traditional Victorian tiles to the floor and walls. The rest of the kitchen family room extension is tiled with natural stone floor tiles. The terrace is paved, with vertical sleepers to retain ground levels.

 

Chelmsford Cathedral

Summary = Replacement of sand cast lead roof, including structural roof timber repairs, masonry works, internal plastering and redecoration to the Victorian Song School, Chelmsford Cathedral

Value = approximately £200,000

Location = Chelmsford Cathedral

Architect = Purcell Architects

Challenge = Works carried out to a very high standard of craftsmanship despite the inherent difficulties of working at a busy Cathedral with regular events requiring noise restrictions. Complex detailing of the new roof structure constructed over the existing roof trusses.

Solution = The church department have spent the summer of 2017 removing the existing lead and boarding to the Victorian Song School roof structure which over the years had been sagging due to its poor construction methods.

As it is part of a Grade I Listed building, the remit for the scheduled works was to construct a new steel roof frame over the existing timber structure below, which then had to be connected to hold the existing timbers in their current position. Once we had secured this in place it then received a complete new timber structure over the top, which was topped off with new lead. Internally new lath and plaster adorns the ceiling.

This project involved Intensive site management and close liaison with Cathedral staff and project team.

Looking at the job now, before and after doesn’t look like we have done anything, which is always a good sign with a restoration project!