Tag Archives: high specification new builds

New Build Detached House

Summary = New build detached house consisting of three bedrooms.

Challenge = A forever home built to adapt to the family's changing needs over the years.

Solution = Bakers of Danbury recently completed the new build detached house, consisting of a 3 bedrooms. The chalet style house was of a timber frame construction with a hand cut roof with a slate finish with rendered external walls.

The new build detached house was designed specifically for the use of the family as a forever home. The clever design will enable the house to adapt to the family's changing needs. For example low thresholds will allow disable access if it should be needed in the future.

Downstairs the house boasts an open plan living area comprising of a kitchen, dining room and lounge area. Bakers manufactured a bespoke sliding screen which gives the flexibility to separate the lounge area from the dining and kitchen area. When the screen is closed it looks like a wall, but when it is open it is cleverly hidden to provide the family with open plan living. As the house is chalet style, the two downstairs bedrooms are services by a modern wet room.

Upstairs the large landing space leads to the master bedroom, bathroom and study. The large landing area and study benefit from natural light through the feature windows at the front of the house.

The external grounds were landscaped to include a large drive laid with stone chippings, paving laid to both sides and exterior of the house with a decked entertainment area to the rear.

Extension to Grade II Listed Property

Summary = A new build double storey extension which consisted of a garden room, dining room and first floor bedroom with en-suite.

Value = £150,000

Challenge = The extension had to constructed sensitively, to ensure its in keeping with the existing grade II Listed property.

Solution = Bakers worked closely with the property owner throughout the build, to ensure they take part in all decision making. The extension was constructed to a high specification, with cornice designed to match the existing and new box frame sashes and french doors handmade in house by the Bakers’ Joinery workshop. Ashlar lines were applied to the exterior render to match the exterior of the existing property.

The property was occupied whilst all works were carried out. To minimise disruption to the household; the extension was constructed, with the breakthrough to the existing house being carried out towards the end of the project.

The owners were so impressed with the work carried out, they asked Bakers to return to repair their storm damaged barn. Works to the barn are due to complete later this year.

Kitchen/ family room extension

Value = £150,000

Location = Woodford, London

Summary = Single storey extension to a Victorian period property consisting of a large kitchen / family room, utility room, downstairs shower and w/c.

Challenge = The property remained occupied whilst all works were carried out.

Solution = As the extension was for a new kitchen / family room; bakers provided the client with a temporary kitchen to use during works, until the new kitchen was installed and final breakthrough into the house completed.

Trusses were supported on steel flitch plates to create a large open plan kitchen and family living area, with vaulted ceilings, exposed truss tie beams and floor to ceiling length windows to the rear, to enjoy views of the large garden. The shower room was tiled with traditional Victorian tiles to the floor and walls. The rest of the kitchen family room extension is tiled with natural stone floor tiles. The terrace is paved, with vertical sleepers to retain ground levels.