Tag Archives: essex joiners

Restoration of a Farmhouse

Summary: Restoration of a farmhouse which included two small extensions together with various alterations and a complete redecoration throughout.

Location: Essex

Bakers of Danbury have recently completed a 28 week restoration project at a farmhouse, during which Bakers built two small extensions together with various alterations and a complete redecoration throughout. Internal alterations within the existing house have opened the living space up, to make it lighter and more convenient for day to day living.

To strengthen the property, Bakers carried out repairs to the timber frame which included sole plate repairs made in green oak and brick plinth repairs. Some parts of the house were re-rendered in lime plaster.

The new hand cut timber frame extensions have extended both the kitchen and utility room. In keeping with the existing house; externally the new extensions were covered in weather boarding to the lower level and lime plaster to the upper level. All rooms are being completely renovated with new electrics and central heating systems installed throughout. The family bathroom and two en suites were completely refurbished with new bathroom furniture and tiling installed.

Together with a full redecoration, all existing beams were cleaned using the dry ice blasting method and the existing lath and plaster infills were either repaired or replaced. New floors were laid throughout, which included a mixture of natural stone and engineered hardwood flooring.

Bakers of Danbury’s joinery workshop manufactured bespoke doors, windows and fitted furniture. External landscaping and drainage works were carried out

Take a look at our short film on woodcarving

traditional_hand_carved_detail

Refurbishment and Extension to a Farmhouse

Summary: Bakers recently completed a refurbishment and extension to a listed timber frame farmhouse in Brentwood, which partly dates back to the 16th century.

Location: Near Brentwood, Essex

The full refurbishment of the farmhouse included removing the decayed sole plate and spalled damaged brick plinth. New foundations and brick plinth were constructed, a new mortised sole plate was fitted, with newly formed tenons on the existing oak posts and studs.

The whole farmhouse was decorated and the existing exposed timber beams, posts and studs within the farmhouse were cleaned. All three bathrooms were refurbished and limestone flooring laid. A new mechanical and electrical overhaul was carried out which included lighting, heating and plumbing systems. Two new extensions were constructed in traditional timber frame. They provide a kitchen and a utility cloakroom, both in keeping with the original house.

The whole farmhouse was re-rendered in breathable lime mortar with a brick plinth. Bakers have carried out a soft and hard landscaping scheme with external lighting, a summer house and pergolas.

Within the farmhouse Bakers refurbished a late 16th century/ early 17th century style double thickness door which was originally the front door. Bakers' joiners applied vertical battens and reinforced wrought iron pintle hinges with spoon terminals, there is an authentic wooden pull handle and rebate for a box lock that has been removed and the keyhole covered with tin plate. The slide bolts are original.

Bakers also carried out the conservation on some biblical text which is located over the first floor fire place. The text has been transcribed by Murial Carrick (who attempted to fill in the missing sections using the 1607 editi and purge your hears ye wavering mynded: suffer afflictions sorrow on of the Geneva Bible (which she acknowledges is not the text used).

Her transcription is as follows (with additions in backets):

(submit yourself to God) and resist the devyll and he will flye from you: drawe nye to God and he will (draw neere to you. Cleanse your hands ye) synners: and purge your hearts ye wavering mynded: Suffre afflictions sorow (ye, and weep: let your laughter bee) turned to mourning and your joye to heaviness: cast downe youre selves before the Lord (and he will lift you up) iiii Go now ye that say to day and tomorrow let us into suche a citeand continue (there a yeare. And buy and sell.) and get gaine and yet cannot tell what shalt happen tomorrow: for what thingies (your life. It is even a vapour that) appeared for a little time and afterward vanished away: for that ye out to say. (If the Lord will. And if we live we will) do this or that but now rejoice in your holiness all such ..rejoicing is evil (therefore. To him that) knoweth how to (doe well and doeth it not) to both soule....Knowledge also be.

Take a look at our short film on woodcarving

traditional_hand_carved_detail

Repair of Cedar Shingle Roof

Summary: Tower repairs including repointing to the round tower, re-shingling the spire roof and refurbishing and reinstating the weathervane.

Location: Broomfield, Essex

Value: £140,000

The octagonal spire roof, which is covered with cedar shingles has suffered extensive damage caused by woodpeckers pecking holes in the shingle roof. Bakers will first remove the softwood cedar shingles from the roof structure to allow the architect and structural engineer to review the battens and substructure. There is expected to be a minimal number of structural repairs needed before the spire roof is covered in hand split Oak shakes on pre-treated softwood battens, with new stainless-steel soakers.

The woodpeckers will be deterred from damaging the new spire roof, firstly because by replacing the shingles it will ensure any insects the woodpeckers were drilling for are removed. Secondly, the new oak shakes will be free from all visual traces of former pecking sites which make woodpeckers more likely to return. The new shakes will be constructed from oak which is a hardwood and will have strips of stainless steel behind them, as the sound vibrating off of them will help deter the woodpeckers.

The round tower is of significant importance due to its round shape. It is constructed from coursed flint and ferruginous conglomerate with roman bricks and quoins and houses six bells, just below eves level supported in a steel frame. Bakers of Danbury will be repointing around 60% of the tower as the existing lime mortar pointing (which includes a very coarse aggregate) is failing at parts. The new pointing will also be of a breathable lime mortar with crushed shell.

Bakers of Danbury will also refurbish and reinstate the weathervane. It will be cleaned, a primer applied, and regilded with 24 carat gold leaf. A traditional sand cast lead cap/ weathering will be designed and installed to the weathervane.

Take a look at our short film on woodcarving

traditional_hand_carved_detail

Westminster Abbey Infirmary

Summary: Refurbishment and alterations to Westminster Abbey Infirmary

Location: Westminster, London

Challenge: Access to this part of Westminster Abbey is restricted

Solution: Bakers of Danbury carried out refurbishment and alterations to Westminster Abbey Infirmary providing a galleried area around the room, accessed via a new oak staircase and balustrade manufactured in Bakers specialist joinery workshop. Bakers also manufactured and installed bespoke hand-crafted fitted cupboards and kitchenette which seamlessly filled the space beneath the new gallery level. Masonry and glazing repairs were also carried out.

When working at Westminster Abbey it is important to have continuous liaison with the Clerk of Works to work together and overcome access issues and restrictions. All staff wore a security tab which gave them access to the restricted areas they needed to access. All other areas were strictly prohibited. During special events, such as when HRH Queen Elizabeth visited, the works onsite had to stop. During such times, our Site Manager had to liaise closely with the Clerk of Works and Security.

Take a look at our short film on woodcarving

traditional_hand_carved_detail

Church Tower Mezzanine Floor

Summary: Church re-ordering and new mezzanine floor within tower to make it a usable space.

Location: Impington, Cambridgeshire

Challenge: The existing 15th century wall paintings needed to be protected and later restored

Solution: Bakers carried out a re-order of the church which included a new mezzanine floor with a glass screen entrance within the tower to allow the tower to become a usable space. Externally, stone repair and re-pointing was carried out to the south and partial west elevations. A new lead roof was installed to the tower and the church was decorated throughout, whilst protecting the early 15th century paintings which were later restored.

Take a look at our short film on woodcarving

traditional_hand_carved_detail

Church Re-ordering

Summary: The church re-ordering which took place at St Mary's Church in Saffron Walden involved our specialist joinery workshop manufacturing and installing English Oak bespoke DDA and Dementia friendly toilet, storage cupboards, children's library and a pew storage area.

Location: St Mary’s Church, Saffron Walden

Challenge: Attention to detail was important in this project as it was all made of English Oak then stained and fitted on site.

Solution: One of the largest parish churches in Essex, the building dates mainly from the fifteenth century.

The west main entrance was re-ordered to incorporate new storage units in bespoke manufactured in English Oak by Bakers of Danbury’s Specialist Joinery department. We also manufactured and installed a bespoke all-person DDA / Dementia friendly WC, with baby change area in English Oak. In the North Aisle we introduced a pew storage area, bespoke servery facilities, flower arranger’s sink and storage area. All were crafted by our Joiners from English Oak in our joinery workshop, it was then taken apart and wrapped flat pack for transit, before being fitted by our onsite carpenters.

Great attention was paid to the highest spec soundproofing, with all panels either insulated with a solid block board or infilled with bricks to eliminate noise. The WC door alone weighed over 100kg.

Every post included a hand carved crocus detail to the top. To watch a film of our skilled Joiner hand carving a crocus detail click here.

The complete project was very detailed and complex with hand carved designs, modern sliding doors and bespoke detailed cornice which ran around the top of the complete project.

The church re-ordering project to St Mary the Virgin in Saffron Walden was Highly Commended in the Diocese of Chelmsford, Design Awards in 2019.

Bakers of Danbury revisited St Marys Church in 2021 to replace the existing copper roof to the Chancel, with a traditional lead roof. A scaffold and temporary roof, designed by an engineer, was erected above the roof and parapets to protect the valuable historic building from inclement weather while the work was carried out. To the roof, Bakers installed a new timber deck and upgraded the insulation before covering it with traditional code 7 milled sheet lead.

Take a look at our short film on woodcarving

traditional_hand_carved_detail

Hand Carved Village Signs

Bakers of Danbury have hand carved and restored village signs going back many years now. The earliest village sign on our records dates back to 1960, for the of village Pebmarsh in Essex.

Bakers of Danbury’s Joinery Workshop still regularly undertake village sign projects - from refurbishment and redecoration; to a full design service for brand new village signs.

Village Sign Refurbishment:

Village sign refurbishment works involve collecting the sign from its village location, cleaning, sanding and repairing any defects using hardwood timber. We will hand carve where necessary, then carry out a full re-decoration which will include hand painting the village sign. When the refurbished village sign is returned to its former glory, we will reinstate the refurbished village sign back at its village location.

Design of New Village Signs:

For brand new village signs, our full design service includes sitting down with the client to bring their thought’s to life. We will produce detailed drawings of the village sign. The design will be to scale (life sized) to give the client a real feel of what the final sign will look like.

Once the detailed drawings are approved, Bakers of Danbury’s specialist joinery department will hand carve the new design out of hardwood. Hand carving a village sign can take some time depending on its detail.

Once we have a completed hand carved village sign, it will be hand painted using special exterior paint to give the highest quality finish. Finally, the installation will take place at the village sign location.

Recent projects:

We have recently refurbished, repaired and decorated a National Beacon for the village of Purfleet. The beacon itself was refurbished and it's post repaired. We carried out a full decoration of the sign and installed a new concrete base.

We have recently refurbished signs for Halstead, Woodford Green, Roxwell and East Bergholt.

Shop Display Units

Summary: Shop display units handcrafted from MDF and Oak with a sprayed paint finish and stained oak edge

Location: Chelsea Harbour Design Centre, London

Architect: Sibyl Colefax & John Fowler Interior Design, Decoration and Antiques

Challenge: Short lead time

Solution: Bakers of Danburys’ Specialist Joinery Workshop handcrafted eight display units for Colefax & Fowler’s new Interior Design Shop which is located in Chelsea Harbour, London.

The display units were constructed from 30mm MDF with a lino top covering and an oak edging applied to the unit tops.

The units were finished in a factory spray with a stained oak edging. The project had a short lead time. To enable the project to meet its completion deadline the whole team had to work very closely and our joiners worked some overtime.

Colefax & Fowler are a repeat customer of Bakers of Danbury, we look forward to working with Colefax & Fowler again in the future.

English Oak Storage & WC

Summary: English Oak bespoke DDA and Dementia friendly wc, storage cupboards, children's library and pew storage area

Location: St Mary’s Church, Saffron Walden

Architect: Kay Pilsbury Thomas Architects

Challenge: Attention to detail was important in this project as it was all made of English Oak and stained on site.

Solution: One of the largest parish churches in Essex, the building dates mainly from the fifteenth century.

Bakers of Danbury’s Specialist Joinery department manufactured and installed an English Oak bespoke DDA and Dementia friendly wc, storage cupboards, children's library and pew storage area. All were crafted by our Joiners from English Oak in our joinery shop, it was then taken apart and wrapped flat pack for transit, before being fitted by our onsite carpenters.

Great attention was paid to the highest spec soundproofing, with all panels either insulated with a solid block board or infilled with bricks to eliminate noise. The WC door alone weighed over 100kg.

Every post included a hand carved crocus detail to the top. The complete project was very detailed and complex with hand carved designs, modern sliding doors and bespoke detailed cornice which ran around the top of the complete project.

The church re-ordering project to St Mary the Virgin in Saffron Walden was Highly Commended in the Diocese of Chelmsford, Design Awards in 2019.

Click on the image below to watch a short film showing our bench joiner and wood carver, Norman Valentine hand carving a crocus detail for the re-ordering project at St Mary the Virgin, Saffron Walden, Essex.

traditional_hand_carved_detail

American Oak Panelling

Summary: American Oak panelling measuring 220 m2 for a School of Science on Euston Road, London

Location: Grafton House, Euston Road, London

Client: Forrest Gate Construction

Challenge: The oak panelling was across four floors. Each with a different layout

Solution: Bakers of Danbury’s Specialist Joinery Department were asked to supply 220m2 of American White Oak for a refurbishment to Grafton House in London.

The project was a conversion of an existing building to a modern science school.

All of the panels and oak had to be class 0 fire rated. Baker’s Joiners painted and installed over 2000 meters of oak strips which were fixed to painted black 12mm MDF with spacing’s of 20mm to give a shadow gap appearance.

The project was split across four floors and each floor had a different layout, so a full site survey was necessary to ensure each floor was measured correctly.