Tag Archives: pannelling

St Mary’s Church, Saffron Walden

Summary: The re-ordering of St Mary's Church in Saffron Walden involved our specialist joinery workshop manufacturing and installing English Oak bespoke DDA and Dementia friendly toilet, storage cupboards, children's library and a pew storage area.

Location: St Mary’s Church, Saffron Walden

Challenge: Attention to detail was important in this project as it was all made of English Oak then stained and fitted on site.

Solution: One of the largest parish churches in Essex, the building dates mainly from the fifteenth century.

The west main entrance was re-ordered to incorporate new storage units in bespoke manufactured in English Oak by Bakers of Danbury’s Specialist Joinery department. We also manufactured and installed a bespoke all-person DDA / Dementia friendly WC, with baby change area in English Oak. In the North Aisle we introduced a pew storage area, bespoke servery facilities, flower arranger’s sink and storage area. All were crafted by our Joiners from English Oak in our joinery workshop, it was then taken apart and wrapped flat pack for transit, before being fitted by our onsite carpenters.

Great attention was paid to the highest spec soundproofing, with all panels either insulated with a solid block board or infilled with bricks to eliminate noise. The WC door alone weighed over 100kg.

Every post included a hand carved crocus detail to the top. To watch a film of our skilled Joiner hand carving a crocus detail click here.

The complete project was very detailed and complex with hand carved designs, modern sliding doors and bespoke detailed cornice which ran around the top of the complete project.

The re-ordering project to St Mary the Virgin in Saffron Walden was Highly Commended in the Diocese of Chelmsford, Design Awards in 2019.

Take a look at our short film on woodcarving

traditional_hand_carved_detail

English Oak Storage & WC

Summary: English Oak bespoke DDA and Dementia friendly wc, storage cupboards, children's library and pew storage area

Location: St Mary’s Church, Saffron Walden

Architect: Kay Pilsbury Thomas Architects

Challenge: Attention to detail was important in this project as it was all made of English Oak and stained on site.

Solution: One of the largest parish churches in Essex, the building dates mainly from the fifteenth century.

Bakers of Danbury’s Specialist Joinery department manufactured and installed an English Oak bespoke DDA and Dementia friendly wc, storage cupboards, children's library and pew storage area. All were crafted by our Joiners from English Oak in our joinery shop, it was then taken apart and wrapped flat pack for transit, before being fitted by our onsite carpenters.

Great attention was paid to the highest spec soundproofing, with all panels either insulated with a solid block board or infilled with bricks to eliminate noise. The WC door alone weighed over 100kg.

Every post included a hand carved crocus detail to the top. The complete project was very detailed and complex with hand carved designs, modern sliding doors and bespoke detailed cornice which ran around the top of the complete project.

To watch a video of our skilled Joiner hand carving a crocus detail Click here.

American Oak Panelling

Summary: American Oak panelling measuring 220 m2 for a School of Science on Euston Road, London

Location: Grafton House, Euston Road, London

Client: Forrest Gate Construction

Challenge: The oak panelling was across four floors. Each with a different layout

Solution: Bakers of Danbury’s Specialist Joinery Department were asked to supply 220m2 of American White Oak for a refurbishment to Grafton House in London.

The project was a conversion of an existing building to a modern science school.

All of the panels and oak had to be class 0 fire rated. Baker’s Joiners painted and installed over 2000 meters of oak strips which were fixed to painted black 12mm MDF with spacing’s of 20mm to give a shadow gap appearance.

The project was split across four floors and each floor had a different layout, so a full site survey was necessary to ensure each floor was measured correctly.