Tag Archives: school new build

Grays Convent School, Thurrock

Summary = The creation of a single classroom extension adjacent to a previous extension, connected to the existing building.

Value = £200,000

Location = Thurrock, Essex

Challenge = Works had to take place without disrupting the school, its pupils and local residents.

Solution = As principal contractor Bakers of Danbury recently completed a new build extension to provide a new classroom extension to Grays Convent School. The single classroom extension was constructed from a block and brick, with a warm deck flat roof. External Comar aluminum windows and doors were installed to the new build and fire rated doors were installed internally.

The existing classroom eternal door provided a doorway access from the new build classroom to the existing building. The M&E package included electrical lighting, small power and new radiators. Externally, the tarmac was made good around the edge of the building.

As works took place in a live school, deliveries were limited to designated times out of school pick-up, drop-off and breaks. All deliveries had to ring ahead to the Site Manager before arriving. Upon arrival, all deliveries were escorted by a trained banksman, gaining access to site via a side entrance to the school. The whole site including the site compound was securely fenced off from the live school and the general public.

Progress meetings took place once a week and were attended by representatives from Thurrock Council, Munday and Cramer, Bakers of Danbury and occasionally Grays Convent School. In addition to progress review meetings, the Site Manager regularly liaised with the school, in particular the school's caretaker with regards to access and planning works around school activities.

The site was monitored at all times by Bakers of Danbury's Site Manager and inspections were carried out by Bakers' external health and safety consultant Eastern Builders Safety Group to ensure the site complied with health and safety legislation.

The new build classroom extension was completed ahead of the deadline (January 2020) and to budget.

Benyon Primary School, Thurrock

Summary = A new build school extension comprising of six classrooms including alteration and refurbishment works within the existing school, and extensive hard landscaping to extend the car park and playground.

Value = £1,730,000

Location = Thurrock, Essex

Challenge = Due to the National Lockdown which was put place to stop the spread of covid-19; it was decided to reprogram the project, after close consultation with the school and Thurrock council.

Solution = The new build school extension provided six new classrooms, which were handed over to the school to occupy, whilst Bakers refurbished four existing classrooms. The extension was mainly single storey, with a high roof where it extends the existing main hall. The extension had a block and beam floor and a hollowcore plank roof, finished with Sarnafill which is a single ply roofing membrane for flat roof waterproofing. Refurbishment works currently taking place include the main hall, corridors, staffroom, reception and administration areas. The project is set to meet its deadline of the 31st December 2020.

Some existing windows and doors were refurbished, together with new windows and DF30 and DF60 fire rated doors installed. An external automatic fire door was installed to the main hall to provide an exit to outside. Joinery works include a new reception desk with an oak and glazed glass reception screen. New timber glazed screens were manufactured and installed within the reception and the main hall. New door linings and frames in soft wood were manufactured and installed to the reception area and the new extension.

Temporary works included installing a hardcore lane, leading from the existing school gate within the school field to the site compound, all of which were securely fenced off from the school field and playground. As the only entrance is off Tyson Place, all parking and deliveries took place during designated times out of school pick-up, drop-off and breaks. To help manage this, deliveries had to call the site office before arrival.

The existing car park was extended to provide extra hard surface parking spaces and modifications made to collect surface water from the car park. The existing playground was remodelled and resurfaced as well as extended to provide a new playground. New rainwater goods were installed to the extension, and modifications to the foul and service water made to the existing building. Landscaping is programmed to take place during the October half term. A new canopy is currently being constructed to the main entrance, with a block column, roof joists and cladded in traspar cladding to match exiting cladding throughout the school. Bakers are currently constructing a metal cycle shelter which was manufactured offsite, to be later constructed onsite and fixed on a concrete base.

As the project was considered as essential works, it continued throughout the National lockdown. Although works were carried out whilst the school was closed, Bakers had to ensure that the school remained fully functioning because for many months, it was not clear as to when the school will reopen. After consulting the school and Thurrock Council, it was agreed that Bakers would bring forward the refurbishment and alteration works to the corridors, main hall and the new car park extension, which were originally programmed to take place during school holidays.

To continue works during the lockdown Bakers implemented a new risk assessment to ensure social distancing and other measures were introduced to prevent the risk of spread of Covid-19 amongst everyone working on the project. Throughout the project, monthly progress review meetings have been taking place remotely with Bakers' Contract Manager and Site Manager, Architect, Thurrock Council and the school.

It has been extremely important that Bakers works closely with the school to manage access and safety issues, particularly when carrying out refurbishment works to within the school after the students returned after lockdown. The site is always monitored by the Site Manager and inspections carried out by our external health and safety consultant to ensure we comply with health and safety legislation.

St Michael’s School, Braintree

Summary = New build extension to a primary school consisting of a new staff room and medical room.

Value = £250,000

Location = Braintree, Essex

Challenge = Works had to take place without disrupting the school and its pupils.

Solution = Delivery times were restricted so that deliveries did not take place during school pick up or drop off times. Works stopped whilst the pupils sat their SAT exams.

Works involved the demolition of the existing staff room, breaking out the existing foundations and the construction of new pad and beam foundations with a Milbank floor. The construction of the new staff room consisted of a steel portal frame, with cavity brickwork to match the existing, and a pitched Kingspan roof and Trespa Cladding.

Works also included adaptations to the existing photocopy room and the provision of new toilet facilities. New kitchen facilities were fitted within the new staff and medical room. Comprehensive M&E works to new extension.

Before the school opened again in September landscaping and drainage works took place, as well as the provision of a new footpath and railings.