Tag Archives: bespoke storage

Westminster Abbey Infirmary

Summary: Refurbishment and alterations to Westminster Abbey Infirmary

Location: Westminster, London

Challenge: Access to this part of Westminster Abbey is restricted

Solution: Bakers of Danbury carried out refurbishment and alterations to Westminster Abbey Infirmary providing a galleried area around the room, accessed via a new oak staircase and balustrade manufactured in Bakers specialist joinery workshop. Bakers also manufactured and installed bespoke hand-crafted fitted cupboards and kitchenette which seamlessly filled the space beneath the new gallery level. Masonry and glazing repairs were also carried out.

When working at Westminster Abbey it is important to have continuous liaison with the Clerk of Works to work together and overcome access issues and restrictions. All staff wore a security tab which gave them access to the restricted areas they needed to access. All other areas were strictly prohibited. During special events, such as when HRH Queen Elizabeth visited, the works onsite had to stop. During such times, our Site Manager had to liaise closely with the Clerk of Works and Security.

Take a look at our short film on woodcarving

traditional_hand_carved_detail

Church Tower Mezzanine Floor

Summary: Church re-ordering and new mezzanine floor within tower to make it a usable space.

Location: Impington, Cambridgeshire

Challenge: The existing 15th century wall paintings needed to be protected and later restored

Solution: Bakers carried out a re-order of the church which included a new mezzanine floor with a glass screen entrance within the tower to allow the tower to become a usable space. Externally, stone repair and re-pointing was carried out to the south and partial west elevations. A new lead roof was installed to the tower and the church was decorated throughout, whilst protecting the early 15th century paintings which were later restored.

Take a look at our short film on woodcarving

traditional_hand_carved_detail

Church Re-ordering

Summary: The church re-ordering which took place at St Mary's Church in Saffron Walden involved our specialist joinery workshop manufacturing and installing English Oak bespoke DDA and Dementia friendly toilet, storage cupboards, children's library and a pew storage area.

Location: St Mary’s Church, Saffron Walden

Challenge: Attention to detail was important in this project as it was all made of English Oak then stained and fitted on site.

Solution: One of the largest parish churches in Essex, the building dates mainly from the fifteenth century.

The west main entrance was re-ordered to incorporate new storage units in bespoke manufactured in English Oak by Bakers of Danbury’s Specialist Joinery department. We also manufactured and installed a bespoke all-person DDA / Dementia friendly WC, with baby change area in English Oak. In the North Aisle we introduced a pew storage area, bespoke servery facilities, flower arranger’s sink and storage area. All were crafted by our Joiners from English Oak in our joinery workshop, it was then taken apart and wrapped flat pack for transit, before being fitted by our onsite carpenters.

Great attention was paid to the highest spec soundproofing, with all panels either insulated with a solid block board or infilled with bricks to eliminate noise. The WC door alone weighed over 100kg.

Every post included a hand carved crocus detail to the top. To watch a film of our skilled Joiner hand carving a crocus detail click here.

The complete project was very detailed and complex with hand carved designs, modern sliding doors and bespoke detailed cornice which ran around the top of the complete project.

The church re-ordering project to St Mary the Virgin in Saffron Walden was Highly Commended in the Diocese of Chelmsford, Design Awards in 2019.

Bakers of Danbury revisited St Marys Church in 2021 to replace the existing copper roof to the Chancel, with a traditional lead roof. A scaffold and temporary roof, designed by an engineer, was erected above the roof and parapets to protect the valuable historic building from inclement weather while the work was carried out. To the roof, Bakers installed a new timber deck and upgraded the insulation before covering it with traditional code 7 milled sheet lead.

Take a look at our short film on woodcarving

traditional_hand_carved_detail