Tag Archives: extension

Grade II Listed Barn Conversion

Summary = A Grade II Listed barn conversion to provide entertainment suite, garages, kitchen/ bar area and gymnasium.

Challenge = The original Grade II Listed barn was in need of structural under pinning, together with timber frame and roof repairs.

Solution = Bakers recently carried out a conversion of a barn and stable block to provide an entertainment suite, garages, kitchen/ bar area and gymnasium which involved extensive timber frame and roof repairs, as well as structural underpinning.

All existing timber weather boarding was removed and repair work and straightening carried out to the existing timber frame. Repairs were made to the brick plinth and the roof completely stripped and restored with reclaimed peg tiles.

Bakers' joinery workshop hand crafted new doors, oak staircase and sepele sash casement windows to match the existing

To hear more about other projects similar to this Grade II Listed barn conversion visit our Latest News page or the Bakers of Danbury Facebook page.

Barn conversion

Summary = Barn conversion to provide a Grade II Listed luxury home.

Challenge = The original barn was in need of structural and roof repairs.

Solution = Bakers of Danbury carried out a conversion of a Grade II Listed barn to provide a luxury domestic dwelling. The original timber frame was repaired, carefully cleaned and retained.

The bedrooms were constructed on two mezzanine floors at each end of the barn, linked by a contemporary steel and glass walkway accessed by a steel, oak and glass staircase. The works included a hi-tech electronic lighting and sound system and underfloor heating.

To hear more about this and other projects visit our Latest News page or the Bakers of Danbury Facebook page.

Alteration and Restoration Works

Summary = Alteration and restoration works to a Grade II Listed home.

Challenge = Retaining existing structure whilst repairing decayed and damaged roof timbers.

Solution = Bakers recently built a hand-cut oak timber framed extension as well as carrying out other alterations and restoration works to the Grade II Listed Marygolds Barn in Essex. Believed to date back to the late 16th century, Little Loveney Hall lies within a well preserved medieval moat.

Bakers' team of carpenters, bricklayers, plasterers and groundworkers led by Matt Edwards and Terry Barber have carried out extensive internal restoration and alteration works which include new floors and finishes, plastering between the rafters using thermalime, re-pointing to the inglenook fireplace and repair and re-pointing to the central chimney stack, which has three diagonal shafts.

A new Oak timber framed extension was hand-cut, traditionally jointed and assembled on site. It provides a kitchen and dining room extension as well as a first floor bedroom with en-suite.

New heating, plumbing, electricity and lighting systems have been installed. Externally Bakers have carried out timber frame and timber roof repairs which include repairing the main rafter and truss and strengthenning and repair work to the primary beams. Repairs were carried out to the dormers and new sepele sash casement replacement windows were manufactured in Bakers of Danburys Joinery Workshop and installed on site to match the existing. A new render was applied with pargeted panels to match the existing.

To hear more about this and other projects visit our Latest News page or the Bakers of Danbury Facebook page.

Renovation and Internal Refurbishment

Summary = Renovation and internal refurbishment together with a new build pool house extension. To ensure the finished home was of the highest quality; the owners also stipulated bespoke high quality joinery and furniture to be installed throughout.

Challenge = This Grade ll Listed seven-bedroom house was in need of a substantial renovation and sympathetic internal refurbishment throughout; including heating and electrical installation, extensive external works and the demolition and rebuild of a new pool house.

Solution = The owners were aware of Bakers of Danbury's reputation for providing high quality craftsmanship and were pleased to find out, not only could Bakers of Danbury design the bespoke joinery and architectural timber work, but also can manufacture everything for the project by using their in-house joinery workshop

In total the team designed, manufactured and installed the following:

  • Internal bespoke fitted wardrobes
  • Internal doors, similar style to the original doors to comply with new fire regulations
  • Two new bespoke staircases with balustrades
  • Sash windows to match those existing and refurbishment of those windows that could be restored
  • Wall panelling to match the existing in the playroom and lounge area
  • Ornate radiator covers
  • In addition to the extensive joinery work, Bakers of Danbury also demolished and re-built the pool house. With new underground drainage, the new pool house now boasts tiled changing rooms throughout, themed lighting and handmade double glazed windows and French doors with fanlights to match the rest of the property.

    Inside the house a beautiful oak floor was salvaged from other rooms within the farm house and re-laid to make an impressive entrance lobby. Elsewhere, the original oak and parquet flooring was brought back to life after being taken up, re-laid, then expertly sanded and finished.

    As a result of the project, the home has truly been brought back to its former glory, with the attention to detail and high quality workmanship shining through. The owners described Bakers of Danbury as being “very professional, skilled and polite”.

    The owners were so impressed with the work carried out, that they asked Bakers of Danbury to return and restore their stable block.

    Newington Green Meeting House

    Summary = Restoration, refurbishment and a new build basement level extension

    Value = approximately £1,100,000

    Location = Stoke Newington

    Challenge = Limited access and limited space for storing materials

    The restoration, refurbishment and a new build basement level extension to Newington Green Meeting House in north London is well underway. The £1.1 million project started February 2019, and is on track to meet the project deadline of February 2020.

    Built in 1708 the Grade II listed Newington Green Unitarian Church is one of England's oldest Unitarian churches. It has had strong ties to political radicalism for over 300 years and is known as the “Birthplace of Feminism” due to its connections to activist and writer Mary Wollstonecraft. The Dissenters, a group that campaigned for religious freedom, social reform and the abolition of slavery, also used the Meeting House.

    A grant from the National Lottery Heritage Fund has given the Meeting House the opportunity to future-proof and preserve its iconic heritage legacy. The project will provide a new visitor centre to enable local schoolchildren, researchers and community groups to make the most of the building’s rich heritage.

    Bakers are also restoring the Schoolroom and constructing a basement to accommodate facilities including a meeting room, three w/c, a plantroom and lift shaft going from basement level to the first floor. To construct the basement, Bakers have excavated 4m deep, formed a new steel reinforced slab, carried out underpinning and structural steel works to support the ground floor walls. An underground drainage and tanking system were installed to the basement level as well as a ducting and airflow system.

    As part of the restoration works the existing external render will be removed to enable localised brick repair, before new render is applied. Roof repairs will take place and a new roof light installed within the apse roof (a semi-circular recess at the end of the chapel). A new raised entrance ramp and reception area into the chapel will be formed.

    An M&E package includes a new heating system with a BMS (building management system), lighting, data, an access control system, CCTV, intruder alarm, fire alarm, small power and ventilation.

    The extensive AV package will enable live streaming of services, a speakers system designed for events and concerts and a projection system.

    The entrance into church is temporarily at the back of the building whilst works continue. The front of the church is restricted to site access only by using ply hoarding and pedestrian barriers. Internally the work areas are sheeted up and alternative routes made to channel visitors and staff to the site office and segregate works from other areas. There is a separate compound for storing materials and a site office has been located within the limited space available.

    Almshouses Refurbishment

  • Summary: Refurbishment and extensions to nine almshouses, some of which date back to the 18th century
  • Value: Approximately £600,000
  • Location: Colchester, Essex
  • Challenge: The site was confined within a busy residential area. It had very little space for storage and very limited access.
  • Solution: Bakers of Danbury carried out the refurbishment and extensions to nine almshouses within the Old Square, Colchester, Essex over an 18 month period.
  • Former Colchester Mayor, Alderman and farmer, Arthur Winsley, who died in 1726, left much of his property to a new charity to house 12 men who had: “lived well and fallen into decay”. The 81 Winsley’s Alms houses are now home to more than 100 people.

    Refurbishment and extension works to the nine properties included:

    • Demolition of 3 single storey extensions
    • Construction of 3 two storey extensions
    • Reconstruction of 2 existing flat roofs with external patio/balcony
    • Complete new kitchen installation
    • Complete new wet room installation
    • Landscaping to enhance the area - communal gardens and planting areas
    • Substantial internal alterations to improve circulation and space

    • Demolition of old sheds and garden walls
    • Removal of raised walkway and stairs
    • New energy efficiency measures installed
    • Soundproofing
    • efficient and controllable heating
    • enhanced fire precautions
    • Scooter charging facilities

    Acting Trustee Irene Kettle said:

    Our Founder’s legacy is important to us and we are very proud of the history of Winsley’s, but it is essential to remember this is a thriving, friendly community and a place which must grow and improve. In this way, we can ensure the legacy of Arthur Winsley and Others, lives on.

    At a ceremony held in January 2019 at Winsley’s Square, off Old Heath Road the renovated properties were blessed by the Rt Rev Roger Morris, Bishop of Colchester and officially opened by The Mayor & mayoress of Colchester. Residents were invited to take a look around.

    A Quacking New Duck House

    Bakers of Danbury's in-house joinery workshop recently built and donated a new duck house to the village. Bakers of Danbury takes pride in supporting both our local community and the communities in which we work - sometimes through sponsorship or even offering a helping hand. We thought our ducks needed a new home!

    On Friday 1st February representatives of Danbury Parish Council, Bakers of Danbury Ltd, children from the ECO Council for St John’s C of E Primary School, children from Heathcote Preparatory School and some local residents all braved the cold, wet and snowy weather and met on Eves Corner Friday morning to watch the ducks officially take up residence in their new home.

    Stuart Berlyn, Chairman of Danbury Parish Council said;

    “Once again Bakers of Danbury has supported the village and Parish Council with this fantastic donation to celebrate their 140th Anniversary. So much thought and hard work has gone into this duck house. It's the poshest duck house we've ever seen, but only the best for our ducks!”

    The duck house design has taken inspiration from the The Parish Church of St John the Baptist. St John’s stands high on Danbury ridge, as a landmark whose spire is visible from the A12 and from many local vantage-points.

    Peter Smyth, Managing Director of Bakers of Danbury Ltd said;

    “The guys in our church department, who overlook Eves Corner, felt sorry for the ducks in their wonky house with holes in it.

    So, we decided to ask our in-house joinery workshop to build a new duck house. We asked our Bench Joiner Robin Palmer to build the duck house, because he has taken his lunch by the pond almost every day, since he joined Bakers over 14 years ago!”

    The church duck house design seems very fitting for Bakers, as they are well known for their conservation work to churches, ancient monuments and cathedrals, as well as work to listed buildings and private homes. Bakers have recently carried out conservation works to both St Paul’s Cathedral and Westminster Abbey amongst other ecclesiastical buildings.

    Bakers’ in-house joinery workshop handcraft bespoke joinery and furniture. The joinery shop meets all the joinery requirements of the company, as well as taking orders directly from clients for projects such as bespoke kitchens, dressing rooms, furniture for business reception areas and bespoke ecclesiastical items. The duck house is something a little out of the ordinary them!

    Bakers took advice from The Essex Wildlife Trust who suggested the duck house should be installed in time for early spring as the Ducks will be looking for nesting sites then. The duck house has two nesting boxes – a door for each box can be found at either end of the house. Each nesting box has a floating ramp leading from the house into the water.

    Bakers joinery shop made the duck house from weatherproof ply with a felt roof and a spire covered in Cedar shingles. Over time the Cedar will go a dark grey, more like the colour of St John’s Spire. The tower has been thoughtfully designed to capture the rain water on a felt roof within the tower and redirect it back out from under where the tower meets the church.

    The duck house sits on metal stilts with the wooden legs sitting above the water level to prevent the wood from sitting in the water and rotting. It took a whole day to paint the duck house which includes details such as a mallard duck, flowers and detailed stone quoins, very much like those on St Johns. Peter Smyth said;

    “We've been trying to give a bit back to the village, as we've just celebrated our 140th anniversary last year. Bakers have always been on Eves Corner, so we bought the Christmas tree to go on Eves Corner last year, as a thank you to the village too.”

    You can keep up-to-date with other initiatives within Baker's Corporate Social Responsibility Programme, which we set up to help support both our local community and the communities in which we work by visiting our Corporate Social Responsibility page or by liking our Facebook page!

    St Catherine’s Church, East Tilbury

    Summary =A sympathetic extension and redecoration to St Catherine's Church, East Tilbury to provide a new kitchen area and toilet facilities. Works also included a new heating installation to both the extension and church, along with a full renovation of flooring, walls and roof to the main church.

    Value = £330,000

    Location = East Tilbury, Essex

    Solution = St Catherine's Church, East Tilbury is an important survival from the 12th century. The site is associated with the first church established by St Cedd.

    Works involved an extension and redecoration to St Catherine's Church, East Tilbury. The parishioners were consulted to set out requirements for the building which was to provide some basic amenities such as a kitchen and toilet facilities.

    Designed to allow focus to remain on the existing Church building; the extension is a simple free-standing structure with no interference on the existing structure. The external walls are clad in weathered horizontal oak boarding, reminiscent of timber porches commonly found in Essex where stone is a scarce material. The roof is configured to allow the use of pan-tiles without encroaching on existing openings. The foundations are a shallow raft supported on piles, to minimise interference with burials and underlying archaeology.

    When the opening to the west door was unblocked to provide access to the new extension, it revealed decayed and missing stonework. This was reinstated and repaired with great attention to detail.

    Internally, a new heating system was installed within the extension and church and the floors, walls and roof to main church were all renovated.

    The new kitchen and toilet facility, together with a new heating system makes the church more usable as a place of worship.

    Works were completed January 2016. The new facilities have enabled the Church to open for teas and homemade cakes from Easter to October on the afternoons of the last Sunday in the month and on Bank holiday Mondays.

    This project was recently Highly Commended at the Diocese of Chelmsford, Design Awards 2017 for Development and Restoration.

    Photos credited to Inkpen Downie Architecture and Design Ltd