Tag Archives: kitchen extension

Almshouses Refurbishment

  • Summary: Refurbishment and extensions to nine almshouses, some of which date back to the 18th century
  • Value: Approximately £600,000
  • Location: Colchester, Essex
  • Architect: Nicholas Jacobs Architects Ltd
  • Challenge: The site was confined within a busy residential area. It had very little space for storage and very limited access.
  • Solution: Bakers of Danbury carried out the refurbishment and extensions to nine almshouses within the Old Square, Colchester, Essex over an 18 month period.
  • Former Colchester Mayor, Alderman and farmer, Arthur Winsley, who died in 1726, left much of his property to a new charity to house 12 men who had: “lived well and fallen into decay”. The 81 Winsley’s Alms houses are now home to more than 100 people.

    Refurbishment and extension works to the nine properties included:

    • Demolition of 3 single storey extensions
    • Construction of 3 two storey extensions
    • Reconstruction of 2 existing flat roofs with external patio/balcony
    • Complete new kitchen installation
    • Complete new wet room installation
    • Landscaping to enhance the area - communal gardens and planting areas
    • Substantial internal alterations to improve circulation and space

    • Demolition of old sheds and garden walls
    • Removal of raised walkway and stairs
    • New energy efficiency measures installed
    • Soundproofing
    • efficient and controllable heating
    • enhanced fire precautions
    • Scooter charging facilities

    Acting Trustee Irene Kettle said:

    Our Founder’s legacy is important to us and we are very proud of the history of Winsley’s, but it is essential to remember this is a thriving, friendly community and a place which must grow and improve. In this way, we can ensure the legacy of Arthur Winsley and Others, lives on.

    At a ceremony held in January 2019 at Winsley’s Square, off Old Heath Road the renovated properties were blessed by the Rt Rev Roger Morris, Bishop of Colchester and officially opened by The Mayor & mayoress of Colchester. Residents were invited to take a look around.

    Extension to Grade II Listed Property

    Summary = A new build double storey extension which consisted of a garden room, dining room and first floor bedroom with en-suite.

    Value = £150,000

    Challenge = The extension had to constructed sensitively, to ensure its in keeping with the existing grade II Listed property.

    Solution = Bakers worked closely with the property owner throughout the build, to ensure they take part in all decision making. The extension was constructed to a high specification, with cornice designed to match the existing and new box frame sashes and french doors handmade in house by the Bakers’ Joinery workshop. Ashlar lines were applied to the exterior render to match the exterior of the existing property.

    The property was occupied whilst all works were carried out. To minimise disruption to the household; the extension was constructed, with the breakthrough to the existing house being carried out towards the end of the project.

    The owners were so impressed with the work carried out, they asked Bakers to return to repair their storm damaged barn. Works to the barn are due to complete later this year.

    Kitchen/ family room extension

    Value = £150,000

    Location = Woodford, London

    Summary = Single storey extension to a Victorian period property consisting of a large kitchen / family room, utility room, downstairs shower and w/c.

    Challenge = The property remained occupied whilst all works were carried out.

    Solution = As the extension was for a new kitchen / family room; bakers provided the client with a temporary kitchen to use during works, until the new kitchen was installed and final breakthrough into the house completed.

    Trusses were supported on steel flitch plates to create a large open plan kitchen and family living area, with vaulted ceilings, exposed truss tie beams and floor to ceiling length windows to the rear, to enjoy views of the large garden. The shower room was tiled with traditional Victorian tiles to the floor and walls. The rest of the kitchen family room extension is tiled with natural stone floor tiles. The terrace is paved, with vertical sleepers to retain ground levels.