Tag Archives: school extension

Grays Convent School, Thurrock

Summary = The creation of a single classroom extension adjacent to a previous extension, connected to the existing building.

Value = £200,000

Location = Thurrock, Essex

Challenge = Works had to take place without disrupting the school, its pupils and local residents.

Solution = As principal contractor Bakers of Danbury recently completed a new build extension to provide a new classroom extension to Grays Convent School. The single classroom extension was constructed from a block and brick, with a warm deck flat roof. External Comar aluminum windows and doors were installed to the new build and fire rated doors were installed internally.

The existing classroom eternal door provided a doorway access from the new build classroom to the existing building. The M&E package included electrical lighting, small power and new radiators. Externally, the tarmac was made good around the edge of the building.

As works took place in a live school, deliveries were limited to designated times out of school pick-up, drop-off and breaks. All deliveries had to ring ahead to the Site Manager before arriving. Upon arrival, all deliveries were escorted by a trained banksman, gaining access to site via a side entrance to the school. The whole site including the site compound was securely fenced off from the live school and the general public.

Progress meetings took place once a week and were attended by representatives from Thurrock Council, Munday and Cramer, Bakers of Danbury and occasionally Grays Convent School. In addition to progress review meetings, the Site Manager regularly liaised with the school, in particular the school's caretaker with regards to access and planning works around school activities.

The site was monitored at all times by Bakers of Danbury's Site Manager and inspections were carried out by Bakers' external health and safety consultant Eastern Builders Safety Group to ensure the site complied with health and safety legislation.

The new build classroom extension was completed ahead of the deadline (January 2020) and to budget.

Benyon Primary School, Thurrock

Summary = A new build school extension comprising of six classrooms including alteration and refurbishment works within the existing school, and extensive hard landscaping to extend the car park and playground.

Value = £1,730,000

Location = Thurrock, Essex

Challenge = Due to the National Lockdown which was put place to stop the spread of covid-19; it was decided to reprogram the project, after close consultation with the school and Thurrock council.

Solution = The new build school extension provided six new classrooms, which were handed over to the school to occupy, whilst Bakers refurbished four existing classrooms. The extension was mainly single storey, with a high roof where it extends the existing main hall. The extension had a block and beam floor and a hollowcore plank roof, finished with Sarnafill which is a single ply roofing membrane for flat roof waterproofing. Refurbishment works currently taking place include the main hall, corridors, staffroom, reception and administration areas. The project is set to meet its deadline of the 31st December 2020.

Some existing windows and doors were refurbished, together with new windows and DF30 and DF60 fire rated doors installed. An external automatic fire door was installed to the main hall to provide an exit to outside. Joinery works include a new reception desk with an oak and glazed glass reception screen. New timber glazed screens were manufactured and installed within the reception and the main hall. New door linings and frames in soft wood were manufactured and installed to the reception area and the new extension.

Temporary works included installing a hardcore lane, leading from the existing school gate within the school field to the site compound, all of which were securely fenced off from the school field and playground. As the only entrance is off Tyson Place, all parking and deliveries took place during designated times out of school pick-up, drop-off and breaks. To help manage this, deliveries had to call the site office before arrival.

The existing car park was extended to provide extra hard surface parking spaces and modifications made to collect surface water from the car park. The existing playground was remodelled and resurfaced as well as extended to provide a new playground. New rainwater goods were installed to the extension, and modifications to the foul and service water made to the existing building. Landscaping is programmed to take place during the October half term. A new canopy is currently being constructed to the main entrance, with a block column, roof joists and cladded in traspar cladding to match exiting cladding throughout the school. Bakers are currently constructing a metal cycle shelter which was manufactured offsite, to be later constructed onsite and fixed on a concrete base.

As the project was considered as essential works, it continued throughout the National lockdown. Although works were carried out whilst the school was closed, Bakers had to ensure that the school remained fully functioning because for many months, it was not clear as to when the school will reopen. After consulting the school and Thurrock Council, it was agreed that Bakers would bring forward the refurbishment and alteration works to the corridors, main hall and the new car park extension, which were originally programmed to take place during school holidays.

To continue works during the lockdown Bakers implemented a new risk assessment to ensure social distancing and other measures were introduced to prevent the risk of spread of Covid-19 amongst everyone working on the project. Throughout the project, monthly progress review meetings have been taking place remotely with Bakers' Contract Manager and Site Manager, Architect, Thurrock Council and the school.

It has been extremely important that Bakers works closely with the school to manage access and safety issues, particularly when carrying out refurbishment works to within the school after the students returned after lockdown. The site is always monitored by the Site Manager and inspections carried out by our external health and safety consultant to ensure we comply with health and safety legislation.

Restoration of Oldest Church Remains

Summary = Restoration of apsidal remains, said to be the oldest church in Britain.

Location = Colchester, Essex

Challenge = The weather was causing erosion to the original core structure of the walls.

Solution = Restoration works have recently been carried out by Bakers of Danbury Ltd, to the remaining stonework belonging to what is said to be the oldest Christian Church in England.

The remains of the Church next to Colchester Police Station in Essex, are believed to date back to 320 A.D, toward the end of the Roman occupation in Britain. Originally excavated more than 40 years ago, the apsidal remains consist of septarian stone together with reclaimed roman tiles and pamments.

Commissioned by Colchester Borough Council and supported by Colchester Archaeological Trust, Bakers of Danbury’s stonemasons repointed the stone wall foundations with Lime Mortar and restored all visible stonework, using traditional methods which have been handed down generations of the 140-year-old company. Despite the starkness of the pointing against the older, dirtier masonry, Bakers' stonemasons matched the original core mortar as closely as possible.

The recent restoration works will protect the remains for many years to come, by preventing further erosion which can occur when the weather gets into the original core structure of the walls. All oak marker posts which mark the positions of the aisles and partition have been replaced with new.

Philip Wise, Colchester & Ipswich Museums said;

“These works will help to safeguard the future of these important Roman remains for the people of Colchester.”

Although Colchester Archaeological Trust agree the ruins are a “probable Romano-British Church”, the building was associated with two cemeteries one pagan and one Christian, which help support alternative theories around the buildings original use - perhaps later being converted to a Romano-British Church. These theories suggest it may have been originally been a pagan temple, a Roman mithraeum (Roman temple) or a hall for funerary feasts predating AD.320. The remains were awarded Scheduled Monument status by Historic England on 07 October 2020, ref 1470104. For more information visit historicengland.co.uk

To keep up to date on similar conservation projects carried out by Bakers of Danbury visit our Latest News page or the Bakers of Danbury Facebook page.

Westminster Deanery

Summary = A refurbishment and roofing project at Westminster Deanery, which sits within the grounds of Westminster Abbey.

Location = Westminster, London

Challenge = Nationwide Lock down due to the Covid-19 pandemic

Solution = Works continued safely on site during the Covid-19 lockdown, due to sensible planning and safe working procedures put in place on site. Bakers are currently midway through the £1.8 million refurbishment and roofing project at Westminster Deanery, which sits within the grounds of Westminster Abbey.

  • Westminster Deanery roof works
  • Roof works carried out by Bakers involved stripping the existing roof, recasting original lead and re-leading the roof adjacent to the West Towers of the abbey. The pitched tiled roof area was also stripped, with structural repairs undertaken and then retiled with a mix of reclaimed peg tiles and new handmade tiles . A full overhaul of the rainwater goods is also being undertaken, with refurbished cast iron and lead downpipes, hoppers and chutes. Bakers increased the gradient of the roof (compliant with lead sheet association guidelines).

  • Westminster Deanery refurbishment works
  • The entire deanery including a grand function room are being renovated which includes five bedrooms, a kitchen, utility, dining area and the Dean's study and offices, along with two bathrooms and the addition of one new bathroom. Upgraded electrical and mechanical installations are being completed, along with improvements to insulation wherever possible. Full decoration is also being undertaken externally, including the 15th Century elevation being stripped of many layers of paint to reveal the original brickwork façade underneath.

    A new hardwood doorway and canopy will lead to the refurbished garden, which will be landscaped and have new drainage installed before the Deanery is handed back at the end of this year.

    To hear more about this and other projects visit our Latest News page or the Bakers of Danbury Facebook page.

    Westminster School

    Summary =Bakers of Danbury recently built an extension to the Grade I Listed Westminster School. The extension included two entrance lobbies, a new block of visitor w/c, a presentation/ reception room as well as four new offices and meeting rooms for school staff. Bakers also carried out refurbishment and renovation works to six rooms around the perimeter of the new build extension, as well as the installation of a new stairwell and lift.

    Location = Westminster, London

    Challenge =Westminster School is the only ancient school in London which still occupies its original site. The site of the new extension is very closely surrounded by Grade I Listed buildings, some dating back to the 11th century. Access was restricted due to working on a live school.

    Solution = Phase one involved carefully dismantling the modern concrete music center to protect the archaeology below ground and the listed buildings surrounding the site.

    During phase two, Bakers oversaw archaeological excavations,which were carried out in conjunction with Pre-Construct Archaeology. The archaeological excavations uncovered part of the original kitchen to the Monks Abbey dating back to the 11th century.

    A section of the new build floor (within the presentation/ reception room) was later covered with cantilevered glass to create a platform from which to view the archaeology below ground level. Close co-ordination between Bakers, the structural steelwork fabricator and the glass floor manufacturer was required because in some parts the glass floor were only 10mm away from the archaeology. Underfloor lighting and temperature control were installed to help preserve the archaeology.

    During phase three of the project, Bakers used traditional building techniques and materials to create the new build extension. The extension was constructed with handmade bricks, reclaimed tiles and handmade timber and lead light windows, and it's new lead roof which features an oak oval lantern, with complex lead soffit detail was installed.

    External restoration works were carried out to a number of surrounding school buildings together with an internal renovation to six rooms, plant-room and the installation of a new stairwell (with decorative balustrades) and lift. Bakers carried out extensive repointing and cleaning, as well as stone (Burford stone) and brick repair and replacement to the neighbouring Grade I Listed Ashburnham house.

    A full M&E package which covered both the new build extension and existing school buildings included a contractor led design disabled platform lift and a Daliv Control Lighting System which enables separate light settings for different parts of one room. The expansion of the plant-room provided a new heating system to the new extension together with an adaption to the existing school heating system. Landscaping was carried out to Little Deans Yard, which lays the front of Westminster School.

    The project was overseen by Bakers' Contract Manager Chris Norman. Throughout the project, monthly progress meetings took place with the Client, Ptolemy Dean Architects, Structural Engineers, M&E Consultant, Quantity Surveyor, Chris Norman and other representatives from Bakers of Danbury. The Contract Manager, Chris worked in close collaboration with the Project Quantity Surveyor to monitor the overall contract values, variation costs and the final contract sum.

    Less formal weekly meetings with the School Bursar took place with Chris Norman and the Site Manager to maintain communication between the Principal Contractor and Client, also enabling Bakers to organise works around any forthcoming School activities and restrictions. In addition to the Site Manager’s daily inspection of works, Chris Norman held a weekly site meeting with the Site Manager to inspect works, checking quality, health and safety and progress against the project programme.

    Chelmsford High School for Girls

    Summary = Enabling works to Chelmsford County High School for Girls ahead of the construction of a new Sports Hall and teaching block, which will include additional science facilities

    Location = Chelmsford, Essex

    Challenge = Removal of an existing building in a live school

    Solution = Enabling works to Chelmsford County High School for Girls which included the following:

  • Removal of the existing building called Bancroft and infilling the site
  • Division of existing services from Bancroft, in order to keep the swimming pool and all other blocks operational
  • Clearance and re-levelling of work site, including embankment adjacent to science block
  • Sawston Village College

    Summary = Roof works and internal decoration to two college buildings

    Location = Cambridgeshire

    Challenge = The Grade II Listed buildings had to be protected from the weather whilst the roofs were stripped and replaced

    Solution = The project was divided into two phases and temporary roofs protected the Grade II Listed Henry Morris building during Phase one and the North Wing during Phase two of works.

    Phase one of works to Sawston Village College, an academy school founded in 1930, began April 2019. Works involved the installation of the temporary roof whilst the stripping and re-roofing of the Grade II Listed Henry Morris building took place. The existing pantiles were re-laid to the front elevation of the building and new handmade pantiles were installed to the back.

    Below the roof, the deteriorating lath and plaster ceiling to the main hall was replaced with new, which included the installation of new laths, scratch coat and a finish of thermalime plaster previously approved by the Conservation Officer. Existing facia boards were replaced and the cast iron gutters and downpipes were thoroughly sanded back to metal and painted. The bell tower underwent extensive repairs to the leaded lights, structural timber and boarding.

    The second phase of works included roof works to the North Wing of the College, similar to the roof works to the Henry Morris building. All roof works and internal decoration was completed in time to hand back to the College for the new Academic New Year.

    St Michael’s School, Braintree

    Summary = New build extension to a primary school consisting of a new staff room and medical room.

    Value = £250,000

    Location = Braintree, Essex

    Challenge = Works had to take place without disrupting the school and its pupils.

    Solution = Delivery times were restricted so that deliveries did not take place during school pick up or drop off times. Works stopped whilst the pupils sat their SAT exams.

    Works involved the demolition of the existing staff room, breaking out the existing foundations and the construction of new pad and beam foundations with a Milbank floor. The construction of the new staff room consisted of a steel portal frame, with cavity brickwork to match the existing, and a pitched Kingspan roof and Trespa Cladding.

    Works also included adaptations to the existing photocopy room and the provision of new toilet facilities. New kitchen facilities were fitted within the new staff and medical room. Comprehensive M&E works to new extension.

    Before the school opened again in September landscaping and drainage works took place, as well as the provision of a new footpath and railings.