Tag Archives: grade I listed

Sawston Village College

Summary = Roof works and internal decoration to two college buildings

Location = Cambridgeshire

Architect = PCH Associates

Challenge = The Grade II Listed buildings had to be protected from the weather whilst the roofs were stripped and replaced

Solution = The project was divided into two phases and temporary roofs protected the Grade II Listed Henry Morris building during Phase one and the North Wing during Phase two of works.

Phase one of works to Sawston Village College, an academy school founded in 1930, began April 2019. Works involved the installation of the temporary roof whilst the stripping and re-roofing of the Grade II Listed Henry Morris building took place. The existing pantiles were re-laid to the front elevation of the building and new handmade pantiles were installed to the back.

Below the roof, the deteriorating lath and plaster ceiling to the main hall was replaced with new, which included the installation of new laths, scratch coat and a finish of thermalime plaster previously approved by the Conservation Officer. Existing facia boards were replaced and the cast iron gutters and downpipes were thoroughly sanded back to metal and painted. The bell tower underwent extensive repairs to the leaded lights, structural timber and boarding.

The second phase of works included roof works to the North Wing of the College, similar to the roof works to the Henry Morris building. All roof works and internal decoration was completed in time to hand back to the College for the new Academic New Year.

Westminster School Extension

Summary = Bakers of Danbury Ltd are currently building an extension to Westminster School. The extension includes meeting and teaching space as well as offices for school staff. Bakers have completed phases one and two which involved the demolition of the existing building and an archaeological dig. We are currently working on phase three.

Location = Westminster, London

Architect = Ptolemy Dean Architects Ltd

Challenge = Access is restricted due to working on a live school. Westminster School is the only ancient school in London which still occupies its original site. The site of the new extension is very closely surrounded by Grade I Listed buildings, some dating back to the 11th century.

Solution = Phase one involved the careful demolition of the modern concrete music centre in Little Dean’s Yard. The demolition was carried out carefully to protect the Grade I Listed buildings surrounding the site.

Careful demolition and breaking out was also carried out on the reinforced concrete foundation to the music center to protect the archaeology below ground.

During phase two Bakers oversaw archaeological excavations, which were carried out in conjunction with Pre-Construct Archaeology. The archaeological excavations uncovered part of the original kitchen to the Monks Abbey dating back to the 11th century. A section of the new build floor will be cantilevered glass - creating a platform from which to view the archaeology below ground level, which was exposed during archaeological excavations.

Working under the instruction of Ptolemy Dean Architects Ltd, Bakers of Danbury are currently working on phase three of the project. During this phase Bakers will be using traditional building techniques and materials to create a new build extension. The new extension will be constructed with handmade bricks, reclaimed tiles, lead roofing and handmade timber and lead windows. The extension will house a new teaching/ meeting area and offices for the school staff.

Bakers will also carry out internal renovation works and external restoration works to a number of surrounding school buildings.

This project will also include a full M&E package which includes the new build extension and existing school buildings, as well as landscaping to Little Deans Yard, which lays the front of Westminster School.

The Charterhouse, London

Value = £2,100,000

Location = London, EC1M 6AN

Architect = Eric Parry Architects

Conservation Architect = Richard Griffiths Architects

Landscape Architect = Todd Longstaffe-Gowan

Project management = Jackson Coles

Summary = Having been hidden from view and closed to public for over 650 years - the Charterhouse, a historic London landmark recently underwent extensive remodelling and conservation before being formerly opened to public by the Queen and Duke of Edinburgh on 28th February 2017.

Challenge = The large conservation, restoration and alteration project “Revealing the Charterhouse” included remodelling of the Grade I listed building to house a new museum, learning centre, cafe, reception area and public toilets, as well as conservation and restoration works to the external fabric of Charterhouse Chapel and the re-design of Charterhouse Square.

Works took place whilst paying careful consideration to the Brothers who reside at the Charterhouse.

Solution = The recently completed £4 million project, “Revealing the Charterhouse” was funded through the Heritage Lottery Fund and other generous supporters. To ensure that the project was carried out to the highest standard, Bakers of Danbury were appointed Principal Contractors.

Ann Kenrick OBE, Master, the Charterhouse said:

“We are hugely grateful for the works carried out by Bakers of Danbury and for their unwavering dedication to the Revealing the Charterhouse project. The skilled craftsmen from Bakers work to an extremely high standard producing a finish which has exceeded all of our expectations. They were a pleasure to work with, always keeping to their word, and we couldn’t be happier with their overall approach and diligence.

I would recommend Bakers of Danbury to anyone."

REVEALING THE CHARTERHOUSE

The project “Revealing the Charterhouse” not only opens the Charterhouse to the general public, but as depicted by its name, has made the historic gem visible to passers-by, who otherwise may not have noticed the beautiful medieval buildings partially hiding behind a hedgerow. Bakers of Danbury replaced the hedges with new landscaping including entrance gates with the motto in old French “virtue is the only nobility”.

As a result of the new landscaping, as you approach Chapel Court (the entrance to Charterhouse) a beautiful path constructed of Scoutmoor Yorkstone will lead you through the entrance gates to the museum entrance - but before you proceed through the gates, at your feet you will find a feature stone with a brass inlay outlining the original footprint of the monastery.

Chosen for its durability; the slabs of the Scoutmoor Yorkstone pathway measure as large as 1500mm x 1500mm. Before the 63mm thick Yorkstone path could be laid, trial holes were made to Chapel Court and inspected by the Museum of London Archaeology team. To keep excavation to a minimum, the path was laid on a raised reinforced concrete base.

As you enter Chapel Court through the entrance gates, you will find a cast bronze model of the existing Charterhouse buildings. After the model was cast, it was sent away for patination – a decorative technique in which chemical solutions are applied to react with the surface, to provide a thin layer of coloured corrosion which gives an antique appearance.

The new landscaping to Chapel Court depicts the footprint of the original Chapel walls which was built in 1349 for the victims of the Black Death. It also gives pride of place to the new memorial of Sir Walter Manny – the monastery’s principle founder. The memorial marks the final resting place of Sir Walter Manny and is constructed of a beautiful Travertine tombstone, with base, plinth and eased arrises also of Travertine stone. On it is carved Sir Walter Manny, Died 1372.

CHARTERHOUSE CHAPEL

As part of the project, Bakers of Danbury carried out conservation and restoration works to the external fabric of the Chapel visible from Chapel Court. The extensive fabric repairs include stone cleaning and lime mortar repointing to the whole chapel and tower, as well as the traditional method of shelter coating to help preserve the softer friable stone. Where necessary Kentish Ragstone and Elm Park Bath stone supplied by Bakers of Danbury’s sister company Collins and Curtis Masonry sympathetically replaced stone which was beyond repair.

THE MUSEUM AND LEARNING CENTRE

The new reception area and learning centre are of a contemporary design with European Oak panelling and a painted plaster finish. A breathable silicate paint was used on existing solid walls, to prevent any moisture in the walls from causing ‘blistering’ and ‘bubbling’ of the paint.

As you enter the new reception area you will notice the impressive coffered ceiling, with indirect lighting within octagon recesses, which continues through the learning centre. The octagon coffered ceiling was designed to echo the octagon recess detail on the Chapel ceiling.

Bakers of Danbury carried out the base build for the new museum including climate control and secondary glazing. Bakers also relocated the sculpture representing Faith, Hope and Charity, to its new location looking over the museum.

CHARTERHOUSE SQUARE

As part of the project, Charterhouse Square was re-designed, inspired by its 18th century layout - this included the installation of gas lamps, a new pavilion, new benches and the refurbishment of the Grade II listed entrance gates and railings surrounding the square. The square has also been increased in size, by removing parking bays.