Tag Archives: new school build

Westminster Deanery

Summary = A refurbishment and roofing project at Westminster Deanery, which sits within the grounds of Westminster Abbey.

Location = Westminster, London

Challenge = Nationwide Lock down due to the Covid-19 pandemic

Solution = Works continued safely on site during the Covid-19 lockdown, due to sensible planning and safe working procedures put in place on site. Bakers are currently midway through the £1.8 million refurbishment and roofing project at Westminster Deanery, which sits within the grounds of Westminster Abbey.

  • Westminster Deanery roof works
  • Roof works carried out by Bakers involved stripping the existing roof, recasting original lead and re-leading the roof adjacent to the West Towers of the abbey. The pitched tiled roof area was also stripped, with structural repairs undertaken and then retiled with a mix of reclaimed peg tiles and new handmade tiles . A full overhaul of the rainwater goods is also being undertaken, with refurbished cast iron and lead downpipes, hoppers and chutes. Bakers increased the gradient of the roof (compliant with lead sheet association guidelines).

  • Westminster Deanery refurbishment works
  • The entire deanery including a grand function room are being renovated which includes five bedrooms, a kitchen, utility, dining area and the Dean's study and offices, along with two bathrooms and the addition of one new bathroom. Upgraded electrical and mechanical installations are being completed, along with improvements to insulation wherever possible. Full decoration is also being undertaken externally, including the 15th Century elevation being stripped of many layers of paint to reveal the original brickwork façade underneath.

    A new hardwood doorway and canopy will lead to the refurbished garden, which will be landscaped and have new drainage installed before the Deanery is handed back at the end of this year.

    To hear more about this and other projects visit our Latest News page or the Bakers of Danbury Facebook page.

    Westminster School

    Summary =Bakers of Danbury recently built an extension to the Grade I Listed Westminster School. The extension included two entrance lobbies, a new block of visitor w/c, a presentation/ reception room as well as four new offices and meeting rooms for school staff. Bakers also carried out refurbishment and renovation works to six rooms around the perimeter of the new build extension, as well as the installation of a new stairwell and lift.

    Location = Westminster, London

    Challenge =Westminster School is the only ancient school in London which still occupies its original site. The site of the new extension is very closely surrounded by Grade I Listed buildings, some dating back to the 11th century. Access was restricted due to working on a live school.

    Solution = Phase one involved carefully dismantling the modern concrete music center to protect the archaeology below ground and the listed buildings surrounding the site.

    During phase two, Bakers oversaw archaeological excavations,which were carried out in conjunction with Pre-Construct Archaeology. The archaeological excavations uncovered part of the original kitchen to the Monks Abbey dating back to the 11th century.

    A section of the new build floor (within the presentation/ reception room) was later covered with cantilevered glass to create a platform from which to view the archaeology below ground level. Close co-ordination between Bakers, the structural steelwork fabricator and the glass floor manufacturer was required because in some parts the glass floor were only 10mm away from the archaeology. Underfloor lighting and temperature control were installed to help preserve the archaeology.

    During phase three of the project, Bakers used traditional building techniques and materials to create the new build extension. The extension was constructed with handmade bricks, reclaimed tiles and handmade timber and lead light windows, and it's new lead roof which features an oak oval lantern, with complex lead soffit detail was installed.

    External restoration works were carried out to a number of surrounding school buildings together with an internal renovation to six rooms, plant-room and the installation of a new stairwell (with decorative balustrades) and lift. Bakers carried out extensive repointing and cleaning, as well as stone (Burford stone) and brick repair and replacement to the neighbouring Grade I Listed Ashburnham house.

    A full M&E package which covered both the new build extension and existing school buildings included a contractor led design disabled platform lift and a Daliv Control Lighting System which enables separate light settings for different parts of one room. The expansion of the plant-room provided a new heating system to the new extension together with an adaption to the existing school heating system. Landscaping was carried out to Little Deans Yard, which lays the front of Westminster School.

    The project was overseen by Bakers' Contract Manager Chris Norman. Throughout the project, monthly progress meetings took place with the Client, Ptolemy Dean Architects, Structural Engineers, M&E Consultant, Quantity Surveyor, Chris Norman and other representatives from Bakers of Danbury. The Contract Manager, Chris worked in close collaboration with the Project Quantity Surveyor to monitor the overall contract values, variation costs and the final contract sum.

    Less formal weekly meetings with the School Bursar took place with Chris Norman and the Site Manager to maintain communication between the Principal Contractor and Client, also enabling Bakers to organise works around any forthcoming School activities and restrictions. In addition to the Site Manager’s daily inspection of works, Chris Norman held a weekly site meeting with the Site Manager to inspect works, checking quality, health and safety and progress against the project programme.

    Chelmsford High School for Girls

    Summary = Enabling works to Chelmsford County High School for Girls ahead of the construction of a new Sports Hall and teaching block, which will include additional science facilities

    Location = Chelmsford, Essex

    Challenge = Removal of an existing building in a live school

    Solution = Enabling works to Chelmsford County High School for Girls which included the following:

  • Removal of the existing building called Bancroft and infilling the site
  • Division of existing services from Bancroft, in order to keep the swimming pool and all other blocks operational
  • Clearance and re-levelling of work site, including embankment adjacent to science block
  • Sawston Village College

    Summary = Roof works and internal decoration to two college buildings

    Location = Cambridgeshire

    Challenge = The Grade II Listed buildings had to be protected from the weather whilst the roofs were stripped and replaced

    Solution = The project was divided into two phases and temporary roofs protected the Grade II Listed Henry Morris building during Phase one and the North Wing during Phase two of works.

    Phase one of works to Sawston Village College, an academy school founded in 1930, began April 2019. Works involved the installation of the temporary roof whilst the stripping and re-roofing of the Grade II Listed Henry Morris building took place. The existing pantiles were re-laid to the front elevation of the building and new handmade pantiles were installed to the back.

    Below the roof, the deteriorating lath and plaster ceiling to the main hall was replaced with new, which included the installation of new laths, scratch coat and a finish of thermalime plaster previously approved by the Conservation Officer. Existing facia boards were replaced and the cast iron gutters and downpipes were thoroughly sanded back to metal and painted. The bell tower underwent extensive repairs to the leaded lights, structural timber and boarding.

    The second phase of works included roof works to the North Wing of the College, similar to the roof works to the Henry Morris building. All roof works and internal decoration was completed in time to hand back to the College for the new Academic New Year.