Tag Archives: conservation

Westminster Deanery

Summary = A refurbishment and roofing project at Westminster Deanery, which sits within the grounds of Westminster Abbey.

Location = Westminster, London

Challenge = Nationwide Lock down due to the Covid-19 pandemic

Solution = Works continued safely on site during the Covid-19 lockdown, due to sensible planning and safe working procedures put in place on site. Bakers are currently midway through the £1.8 million refurbishment and roofing project at Westminster Deanery, which sits within the grounds of Westminster Abbey.

  • Westminster Deanery roof works
  • Roof works carried out by Bakers involved stripping the existing roof, recasting original lead and re-leading the roof adjacent to the West Towers of the abbey. The pitched tiled roof area was also stripped, with structural repairs undertaken and then retiled with a mix of reclaimed peg tiles and new handmade tiles . A full overhaul of the rainwater goods is also being undertaken, with refurbished cast iron and lead downpipes, hoppers and chutes. Bakers increased the gradient of the roof (compliant with lead sheet association guidelines).

  • Westminster Deanery refurbishment works
  • The entire deanery including a grand function room are being renovated which includes five bedrooms, a kitchen, utility, dining area and the Dean's study and offices, along with two bathrooms and the addition of one new bathroom. Upgraded electrical and mechanical installations are being completed, along with improvements to insulation wherever possible. Full decoration is also being undertaken externally, including the 15th Century elevation being stripped of many layers of paint to reveal the original brickwork façade underneath.

    A new hardwood doorway and canopy will lead to the refurbished garden, which will be landscaped and have new drainage installed before the Deanery is handed back at the end of this year.

    To hear more about this and other projects visit our Latest News page or the Bakers of Danbury Facebook page.

    Westminster School

    Summary = Bakers of Danbury Ltd are currently building an extension to Westminster School. The extension includes meeting and teaching space as well as offices for school staff. Bakers have completed phases one and two which involved the demolition of the existing building and an archaeological dig. We are currently working on phase three.

    Location = Westminster, London

    Challenge = Access is restricted due to working on a live school. Westminster School is the only ancient school in London which still occupies its original site. The site of the new extension is very closely surrounded by Grade I Listed buildings, some dating back to the 11th century.

    Solution = Phase one involved the careful demolition of the modern concrete music centre in Little Dean’s Yard. The demolition was carried out carefully to protect the Grade I Listed buildings surrounding the site.

    Careful demolition and breaking out was also carried out on the reinforced concrete foundation to the music center to protect the archaeology below ground.

    During phase two Bakers oversaw archaeological excavations, which were carried out in conjunction with Pre-Construct Archaeology. The archaeological excavations uncovered part of the original kitchen to the Monks Abbey dating back to the 11th century. A section of the new build floor will be cantilevered glass - creating a platform from which to view the archaeology below ground level, which was exposed during archaeological excavations.

    Working under the instruction of Ptolemy Dean Architects Ltd, Bakers of Danbury are currently working on phase three of the project. During this phase Bakers will be using traditional building techniques and materials to create a new build extension. The new extension will be constructed with handmade bricks, reclaimed tiles, lead roofing and handmade timber and lead windows. The extension will house a new teaching/ meeting area and offices for the school staff.

    Bakers will also carry out internal renovation works and external restoration works to a number of surrounding school buildings.

    This project will also include a full M&E package which includes the new build extension and existing school buildings, as well as landscaping to Little Deans Yard, which lays the front of Westminster School.

    Chelmsford High School for Girls

    Summary = Enabling works to Chelmsford County High School for Girls ahead of the construction of a new Sports Hall and teaching block, which will include additional science facilities

    Location = Chelmsford, Essex

    Challenge = Removal of an existing building in a live school

    Solution = Enabling works to Chelmsford County High School for Girls which included the following:

  • Removal of the existing building called Bancroft and infilling the site
  • Division of existing services from Bancroft, in order to keep the swimming pool and all other blocks operational
  • Clearance and re-levelling of work site, including embankment adjacent to science block
  • Sawston Village College

    Summary = Roof works and internal decoration to two college buildings

    Location = Cambridgeshire

    Challenge = The Grade II Listed buildings had to be protected from the weather whilst the roofs were stripped and replaced

    Solution = The project was divided into two phases and temporary roofs protected the Grade II Listed Henry Morris building during Phase one and the North Wing during Phase two of works.

    Phase one of works to Sawston Village College, an academy school founded in 1930, began April 2019. Works involved the installation of the temporary roof whilst the stripping and re-roofing of the Grade II Listed Henry Morris building took place. The existing pantiles were re-laid to the front elevation of the building and new handmade pantiles were installed to the back.

    Below the roof, the deteriorating lath and plaster ceiling to the main hall was replaced with new, which included the installation of new laths, scratch coat and a finish of thermalime plaster previously approved by the Conservation Officer. Existing facia boards were replaced and the cast iron gutters and downpipes were thoroughly sanded back to metal and painted. The bell tower underwent extensive repairs to the leaded lights, structural timber and boarding.

    The second phase of works included roof works to the North Wing of the College, similar to the roof works to the Henry Morris building. All roof works and internal decoration was completed in time to hand back to the College for the new Academic New Year.

    Newington Green Meeting House

    Summary = Restoration, refurbishment and a new build basement level extension

    Value = approximately £1,100,000

    Location = Stoke Newington

    Challenge = Limited access and limited space for storing materials

    The restoration, refurbishment and a new build basement level extension to Newington Green Meeting House in north London is well underway. The £1.1 million project started February 2019, and is on track to meet the project deadline of February 2020.

    Built in 1708 the Grade II listed Newington Green Unitarian Church is one of England's oldest Unitarian churches. It has had strong ties to political radicalism for over 300 years and is known as the “Birthplace of Feminism” due to its connections to activist and writer Mary Wollstonecraft. The Dissenters, a group that campaigned for religious freedom, social reform and the abolition of slavery, also used the Meeting House.

    A grant from the National Lottery Heritage Fund has given the Meeting House the opportunity to future-proof and preserve its iconic heritage legacy. The project will provide a new visitor centre to enable local schoolchildren, researchers and community groups to make the most of the building’s rich heritage.

    Bakers are also restoring the Schoolroom and constructing a basement to accommodate facilities including a meeting room, three w/c, a plantroom and lift shaft going from basement level to the first floor. To construct the basement, Bakers have excavated 4m deep, formed a new steel reinforced slab, carried out underpinning and structural steel works to support the ground floor walls. An underground drainage and tanking system were installed to the basement level as well as a ducting and airflow system.

    As part of the restoration works the existing external render will be removed to enable localised brick repair, before new render is applied. Roof repairs will take place and a new roof light installed within the apse roof (a semi-circular recess at the end of the chapel). A new raised entrance ramp and reception area into the chapel will be formed.

    An M&E package includes a new heating system with a BMS (building management system), lighting, data, an access control system, CCTV, intruder alarm, fire alarm, small power and ventilation.

    The extensive AV package will enable live streaming of services, a speakers system designed for events and concerts and a projection system.

    The entrance into church is temporarily at the back of the building whilst works continue. The front of the church is restricted to site access only by using ply hoarding and pedestrian barriers. Internally the work areas are sheeted up and alternative routes made to channel visitors and staff to the site office and segregate works from other areas. There is a separate compound for storing materials and a site office has been located within the limited space available.

    Refurbishment of Spains Hall

  • Summary: Refurbishment of Spains Hall, a Grade I Listed Country home in Finchinfield, Essex including some alterations to the Great Hall to accommodate weddings and functions
  • Value: Approximately £1,500,000
  • Location: Finchingfield, Essex
  • Challenge: The house was in need of substantial restoration and repair, as very little work had been carried out on the house for decades.
  • Solution: Spains Hall is a beautiful Grade I Listed country house circa 1570, incorporating a timber framed medieval house C1400-50.
  • The sympathetic restoration, repair and alterations began in August 2008, during which many hidden original features were enhanced and brought back to their former glory. These features include the jib door, the Tudor well in the floor and the restored flamboyant Victorian wallpapers.

    The house was altered to add new facilities allowing the house to open to the public for the first time for business and hospitality use, including weddings and functions. The rooms which were altered for business and hospitality use included:

    • The porch
    • The Great Hall
    • The large drawing room
    • The dining room
    • The vestibule
    • The south staircase lobby
    • The tapestry bedroom and en-suite
    • A new w/c for disabled and elderly people inc. baby-changing facilities
    • New separate w/c facilities

    The refurbishment of Spains Hall included major restoration works in the Great Hall and remaining rooms. Within the Great Hall repairs were made to the primary beams and the supporting brick walls were strengthened. Where possible, carvings were cut from the decayed beam and fitted onto the new sections.

    Where carvings could not be salvaged, Bakers' in-house joinery workshop hand carved replica carvings. New oak floor joists were introduced, plank flooring installed and substantial wall panel repairs were made within the Great Hall, the large drawing room and the vestibule.

    A new kitchen was installed with large French doors and a fanlight. New bathrooms and en-suites were also installed.

    New mechanical systems, heating, plumbing, electrical power and lighting were sensitively installed as well as Audio Visual systems with speakers hidden within the wall panelling.

    The tapestry bedroom and en-suite were fully restored, to be used by the Bride and Groom for wedding functions.

    A large roof light was installed within the roof of the entrance hall to gain additional light. The small staircase was replaced with a large Georgian style sweeping timber staircase, to create a dramatic and welcoming entrance hall.

    The rear entrance was also remodelled to include a new large panelled entrance door and long side sash windows to let more natural light in.

    The external walls were re-pointed where the pointing had failed. Windows were restored which included stained glass repairs. Roof tile repairs and lead repairs were also carried out. The garden walls were also repaired, and a new opening formed with an arch leading into the formal gardens.

    The refurbishment of Spains Hall was awarded the RICS 2012 National Grand Finalist Award for Building Conservation

    £1 million refurbishment

    Bakers of Danbury recently completed a £1 million refurbishment project to improve and extend nine alms houses, some of which date back to the 18th century.

    The 18 month project saw nine properties within the Old Square, Colchester, Essex undergo the following improvement works:

    • Demolition of 3 single storey extensions
    • Construction of 3 two storey extensions
    • Reconstruction of 2 existing flat roofs with external patio/balcony
    • Complete new kitchen installation
    • Complete new wet room installation
    • Landscaping to enhance the area - communal gardens and planting areas
    • Substantial internal alterations to improve circulation and space
    • Demolition of old sheds and garden walls
    • Removal of raised walkway and stairs
    • New energy efficiency measures installed
    • Soundproofing
    • efficient and controllable heating
    • enhanced fire precautions
    • Scooter charging facilities

    Former Colchester Mayor, Alderman and farmer, Arthur Winsley, who died in 1726, left much of his property to a new charity to house 12 men who had: “lived well and fallen into decay”. The 81 Winsley’s Alms houses are now home to more than 100 people.

    In line with the Founder’s wishes expressed in his will, every year the Trustees hold a service in Winsley’s chapel and have their annual meeting and dinner on the same day. Acting Trustee Irene Kettle said:

    Our Founder’s legacy is important to us and we are very proud of the history of Winsley’s, but it is essential to remember this is a thriving, friendly community and a place which must grow and improve. In this way, we can ensure the legacy of Arthur Winsley and Others, lives on.

    At a ceremony held in January 2019 at Winsley’s Square, off Old Heath Road the renovated properties were blessed by the Rt Rev Roger Morris, Bishop of Colchester and officially opened by The Mayor & mayoress of Colchester. Residents were invited to take a look around.

    The architect on this project was Nicholas Jacob Architects, and Trustee Andrew Waters led the project.

    The King of Prussia Gold Medal

    Bakers of Danbury are delighted to announce that The King of Prussia Gold Medal was recently awarded for the structural and restoration works carried out to St Peter and St Paul's Church. The Church Architecture Awards 2018 are run by the National Churches Trust and the Ecclesiastical Architects and Surveyors Association (EASA).

    Works carried out to the 12th century Grade I Listed church included a 20m long foundation piling, roof repairs and masonry repairs throughout the church.

    Structural movement to the south aisle of the 12th century, Grade I Listed church had caused substantial damage to walls and roof finishes. As a result, a major restoration of the aisle was necessary, with associated masonry works to the tower and re-roofing of the nave and chancel.

    Bakers of Danbury carried out underpinning of the South Aisle to St Peter and St Paul's Church, during which 20m long foundation piles were carefully positioned, so not to disturb any archaeology below ground.

    A new tiled roof was installed to the aisle following timber repairs, along with structural repairs carried out to the south aisle. The nave, chancel and aisle roofs were retiled with a specially selected blend of new handmade tiles to replace the old.

    Bakers also carried out consolidation and pointing of the tower, and fitted new Kent rag stone (supplied by Baker’s sister company Collins and Curtis Masonry Ltd) which replaced damaged stone on the windows, parapet and turret. We also removed a damaging cement covering to the parapet top, and reinstated the original and unique brick copings.

    St Peter & St Paul’s, Stoke

    Summary = Structural and restoration works carried out to St Peter and St Paul's Church, a 12th century Grade I Listed church including 20m long foundation piling, roof and masonry repairs.

    Value = approximately £450,000

    Location = St Peter and St Paul's Church, Upper Stoke, Kent

    Challenge = Structural movement to the south aisle of the 12th century, Grade I Listed church had caused substantial damage to walls and roof finishes. As a result, a major restoration of the aisle was necessary, with associated masonry works to the tower and re-roofing of the nave and chancel.

    Solution = Bakers of Danbury carried out underpinning of the South Aisle to St Peter and St Paul's Church, during which 20m long foundation piles were carefully positioned, so not to disturb any archaeology below ground.

    A new tiled roof was installed to the aisle following timber repairs, along with structural repairs carried out to the south aisle. The nave, chancel and aisle roofs were retiled with a specially selected blend of new handmade tiles to replace the old.

    Masonry repairs were carried out throughout St Peter and St Paul's Church.

    To the historically important tower, we carried out consolidation and pointing of the masonry and fitted new Kent rag stone (supplied by Baker’s sister company Collins and Curtis Masonry Ltd) which replaced damaged stone on the windows, parapet and turret. We also removed a damaging cement covering to the parapet top, and reinstated the original and unique brick copings.

    A new gleaming weather vane was added to celebrate the reversing of many years of decline and decay.

    Structural and repair works to St Peter and St Paul's Church were awarded The King of Prussia Gold Medal (Highly Commended) in the Church Architecture Awards 2018 (run by the National Churches Trust and the Ecclesiastical Architects and Surveyors Association (EASA).

    A Christmas Tree for the Village

    A Christmas Tree for the Village

    Bakers of Danbury Ltd donated a 20 foot Christmas Tree to the village this year to show the company's appreciation to the village for it's support over the 140 years. 2018 marked Bakers of Danbury's 140th anniversary. Bakers have always been based on Eves Corner in Danbury, Essex. Many local men and women have either worked for Bakers or have relatives who worked for Bakers many years ago!

    In 1878 William Baker opened business as a “Millwright, wheelwright, carpenter etc” with only £50 and a horse and loaned cart. William Baker worked on many mills local to Danbury. Although with the demise of mills there were few mill jobs after the 1890’s, at which point William Baker concentrated on building and a small amount of church works. Today the company is very similar with recent projects ranging from the conservation and restoration project in Westminster Abbey completed earlier this year, to the new build of four apartments in Maldon.

    You can keep up-to-date with other initiatives within Baker's Corporate Social Responsibility Programme, which we set up to help support both our local community and the communities in which we work by visiting our Corporate Social Responsibility page or by liking our Facebook page!