Tag Archives: New Build

New Build Detached House

Summary = New build detached house consisting of three bedrooms.

Challenge = A forever home built to adapt to the family's changing needs over the years.

Solution = Bakers of Danbury recently completed the new build detached house, consisting of a 3 bedrooms. The chalet style house was of a timber frame construction with a hand cut roof with a slate finish with rendered external walls.

The new build detached house was designed specifically for the use of the family as a forever home. The clever design will enable the house to adapt to the family's changing needs. For example low thresholds will allow disable access if it should be needed in the future.

Downstairs the house boasts an open plan living area comprising of a kitchen, dining room and lounge area. Bakers manufactured a bespoke sliding screen which gives the flexibility to separate the lounge area from the dining and kitchen area. When the screen is closed it looks like a wall, but when it is open it is cleverly hidden to provide the family with open plan living. As the house is chalet style, the two downstairs bedrooms are services by a modern wet room.

Upstairs the large landing space leads to the master bedroom, bathroom and study. The large landing area and study benefit from natural light through the feature windows at the front of the house.

The external grounds were landscaped to include a large drive laid with stone chippings, paving laid to both sides and exterior of the house with a decked entertainment area to the rear.

Grade II Listed Barn Conversion

Summary = A Grade II Listed barn conversion to provide entertainment suite, garages, kitchen/ bar area and gymnasium.

Challenge = The original Grade II Listed barn was in need of structural under pinning, together with timber frame and roof repairs.

Solution = Bakers recently carried out a conversion of a barn and stable block to provide an entertainment suite, garages, kitchen/ bar area and gymnasium which involved extensive timber frame and roof repairs, as well as structural underpinning.

All existing timber weather boarding was removed and repair work and straightening carried out to the existing timber frame. Repairs were made to the brick plinth and the roof completely stripped and restored with reclaimed peg tiles.

Bakers' joinery workshop hand crafted new doors, oak staircase and sepele sash casement windows to match the existing

To hear more about other projects similar to this Grade II Listed barn conversion visit our Latest News page or the Bakers of Danbury Facebook page.

Barn conversion

Summary = Barn conversion to provide a Grade II Listed luxury home.

Challenge = The original barn was in need of structural and roof repairs.

Solution = Bakers of Danbury carried out a conversion of a Grade II Listed barn to provide a luxury domestic dwelling. The original timber frame was repaired, carefully cleaned and retained.

The bedrooms were constructed on two mezzanine floors at each end of the barn, linked by a contemporary steel and glass walkway accessed by a steel, oak and glass staircase. The works included a hi-tech electronic lighting and sound system and underfloor heating.

To hear more about this and other projects visit our Latest News page or the Bakers of Danbury Facebook page.

Alteration and Restoration Works

Summary = Alteration and restoration works to a Grade II Listed home.

Challenge = Retaining existing structure whilst repairing decayed and damaged roof timbers.

Solution = Bakers recently built a hand-cut oak timber framed extension as well as carrying out other alterations and restoration works to the Grade II Listed Marygolds Barn in Essex. Believed to date back to the late 16th century, Little Loveney Hall lies within a well preserved medieval moat.

Bakers' team of carpenters, bricklayers, plasterers and groundworkers led by Matt Edwards and Terry Barber have carried out extensive internal restoration and alteration works which include new floors and finishes, plastering between the rafters using thermalime, re-pointing to the inglenook fireplace and repair and re-pointing to the central chimney stack, which has three diagonal shafts.

A new Oak timber framed extension was hand-cut, traditionally jointed and assembled on site. It provides a kitchen and dining room extension as well as a first floor bedroom with en-suite.

New heating, plumbing, electricity and lighting systems have been installed. Externally Bakers have carried out timber frame and timber roof repairs which include repairing the main rafter and truss and strengthenning and repair work to the primary beams. Repairs were carried out to the dormers and new sepele sash casement replacement windows were manufactured in Bakers of Danburys Joinery Workshop and installed on site to match the existing. A new render was applied with pargeted panels to match the existing.

To hear more about this and other projects visit our Latest News page or the Bakers of Danbury Facebook page.

Renovation and Internal Refurbishment

Summary = Renovation and internal refurbishment together with a new build pool house extension. To ensure the finished home was of the highest quality; the owners also stipulated bespoke high quality joinery and furniture to be installed throughout.

Challenge = This Grade ll Listed seven-bedroom house was in need of a substantial renovation and sympathetic internal refurbishment throughout; including heating and electrical installation, extensive external works and the demolition and rebuild of a new pool house.

Solution = The owners were aware of Bakers of Danbury's reputation for providing high quality craftsmanship and were pleased to find out, not only could Bakers of Danbury design the bespoke joinery and architectural timber work, but also can manufacture everything for the project by using their in-house joinery workshop

In total the team designed, manufactured and installed the following:

  • Internal bespoke fitted wardrobes
  • Internal doors, similar style to the original doors to comply with new fire regulations
  • Two new bespoke staircases with balustrades
  • Sash windows to match those existing and refurbishment of those windows that could be restored
  • Wall panelling to match the existing in the playroom and lounge area
  • Ornate radiator covers
  • In addition to the extensive joinery work, Bakers of Danbury also demolished and re-built the pool house. With new underground drainage, the new pool house now boasts tiled changing rooms throughout, themed lighting and handmade double glazed windows and French doors with fanlights to match the rest of the property.

    Inside the house a beautiful oak floor was salvaged from other rooms within the farm house and re-laid to make an impressive entrance lobby. Elsewhere, the original oak and parquet flooring was brought back to life after being taken up, re-laid, then expertly sanded and finished.

    As a result of the project, the home has truly been brought back to its former glory, with the attention to detail and high quality workmanship shining through. The owners described Bakers of Danbury as being “very professional, skilled and polite”.

    The owners were so impressed with the work carried out, that they asked Bakers of Danbury to return and restore their stable block.

    Westminster Deanery

    Summary = A refurbishment and roofing project at Westminster Deanery, which sits within the grounds of Westminster Abbey.

    Location = Westminster, London

    Challenge = Nationwide Lock down due to the Covid-19 pandemic

    Solution = Works continued safely on site during the Covid-19 lockdown, due to sensible planning and safe working procedures put in place on site. Bakers are currently midway through the £1.8 million refurbishment and roofing project at Westminster Deanery, which sits within the grounds of Westminster Abbey.

  • Westminster Deanery roof works
  • Roof works carried out by Bakers involved stripping the existing roof, recasting original lead and re-leading the roof adjacent to the West Towers of the abbey. The pitched tiled roof area was also stripped, with structural repairs undertaken and then retiled with a mix of reclaimed peg tiles and new handmade tiles . A full overhaul of the rainwater goods is also being undertaken, with refurbished cast iron and lead downpipes, hoppers and chutes. Bakers increased the gradient of the roof (compliant with lead sheet association guidelines).

  • Westminster Deanery refurbishment works
  • The entire deanery including a grand function room are being renovated which includes five bedrooms, a kitchen, utility, dining area and the Dean's study and offices, along with two bathrooms and the addition of one new bathroom. Upgraded electrical and mechanical installations are being completed, along with improvements to insulation wherever possible. Full decoration is also being undertaken externally, including the 15th Century elevation being stripped of many layers of paint to reveal the original brickwork façade underneath.

    A new hardwood doorway and canopy will lead to the refurbished garden, which will be landscaped and have new drainage installed before the Deanery is handed back at the end of this year.

    To hear more about this and other projects visit our Latest News page or the Bakers of Danbury Facebook page.

    Westminster School

    Summary =Bakers of Danbury recently built an extension to the Grade I Listed Westminster School. The extension included two entrance lobbies, a new block of visitor w/c, a presentation/ reception room as well as four new offices and meeting rooms for school staff. Bakers also carried out refurbishment and renovation works to six rooms around the perimeter of the new build extension, as well as the installation of a new stairwell and lift.

    Location = Westminster, London

    Challenge =Westminster School is the only ancient school in London which still occupies its original site. The site of the new extension is very closely surrounded by Grade I Listed buildings, some dating back to the 11th century. Access was restricted due to working on a live school.

    Solution = Phase one involved carefully dismantling the modern concrete music center to protect the archaeology below ground and the listed buildings surrounding the site.

    During phase two, Bakers oversaw archaeological excavations,which were carried out in conjunction with Pre-Construct Archaeology. The archaeological excavations uncovered part of the original kitchen to the Monks Abbey dating back to the 11th century.

    A section of the new build floor (within the presentation/ reception room) was later covered with cantilevered glass to create a platform from which to view the archaeology below ground level. Close co-ordination between Bakers, the structural steelwork fabricator and the glass floor manufacturer was required because in some parts the glass floor were only 10mm away from the archaeology. Underfloor lighting and temperature control were installed to help preserve the archaeology.

    During phase three of the project, Bakers used traditional building techniques and materials to create the new build extension. The extension was constructed with handmade bricks, reclaimed tiles and handmade timber and lead light windows, and it's new lead roof which features an oak oval lantern, with complex lead soffit detail was installed.

    External restoration works were carried out to a number of surrounding school buildings together with an internal renovation to six rooms, plant-room and the installation of a new stairwell (with decorative balustrades) and lift. Bakers carried out extensive repointing and cleaning, as well as stone (Burford stone) and brick repair and replacement to the neighbouring Grade I Listed Ashburnham house.

    A full M&E package which covered both the new build extension and existing school buildings included a contractor led design disabled platform lift and a Daliv Control Lighting System which enables separate light settings for different parts of one room. The expansion of the plant-room provided a new heating system to the new extension together with an adaption to the existing school heating system. Landscaping was carried out to Little Deans Yard, which lays the front of Westminster School.

    The project was overseen by Bakers' Contract Manager Chris Norman. Throughout the project, monthly progress meetings took place with the Client, Ptolemy Dean Architects, Structural Engineers, M&E Consultant, Quantity Surveyor, Chris Norman and other representatives from Bakers of Danbury. The Contract Manager, Chris worked in close collaboration with the Project Quantity Surveyor to monitor the overall contract values, variation costs and the final contract sum.

    Less formal weekly meetings with the School Bursar took place with Chris Norman and the Site Manager to maintain communication between the Principal Contractor and Client, also enabling Bakers to organise works around any forthcoming School activities and restrictions. In addition to the Site Manager’s daily inspection of works, Chris Norman held a weekly site meeting with the Site Manager to inspect works, checking quality, health and safety and progress against the project programme.

    Chelmsford High School for Girls

    Summary = Enabling works to Chelmsford County High School for Girls ahead of the construction of a new Sports Hall and teaching block, which will include additional science facilities

    Location = Chelmsford, Essex

    Challenge = Removal of an existing building in a live school

    Solution = Enabling works to Chelmsford County High School for Girls which included the following:

  • Removal of the existing building called Bancroft and infilling the site
  • Division of existing services from Bancroft, in order to keep the swimming pool and all other blocks operational
  • Clearance and re-levelling of work site, including embankment adjacent to science block
  • Sawston Village College

    Summary = Roof works and internal decoration to two college buildings

    Location = Cambridgeshire

    Challenge = The Grade II Listed buildings had to be protected from the weather whilst the roofs were stripped and replaced

    Solution = The project was divided into two phases and temporary roofs protected the Grade II Listed Henry Morris building during Phase one and the North Wing during Phase two of works.

    Phase one of works to Sawston Village College, an academy school founded in 1930, began April 2019. Works involved the installation of the temporary roof whilst the stripping and re-roofing of the Grade II Listed Henry Morris building took place. The existing pantiles were re-laid to the front elevation of the building and new handmade pantiles were installed to the back.

    Below the roof, the deteriorating lath and plaster ceiling to the main hall was replaced with new, which included the installation of new laths, scratch coat and a finish of thermalime plaster previously approved by the Conservation Officer. Existing facia boards were replaced and the cast iron gutters and downpipes were thoroughly sanded back to metal and painted. The bell tower underwent extensive repairs to the leaded lights, structural timber and boarding.

    The second phase of works included roof works to the North Wing of the College, similar to the roof works to the Henry Morris building. All roof works and internal decoration was completed in time to hand back to the College for the new Academic New Year.

    St Catherine’s Church, East Tilbury

    Summary =A sympathetic extension and redecoration to St Catherine's Church, East Tilbury to provide a new kitchen area and toilet facilities. Works also included a new heating installation to both the extension and church, along with a full renovation of flooring, walls and roof to the main church.

    Value = £330,000

    Location = East Tilbury, Essex

    Solution = St Catherine's Church, East Tilbury is an important survival from the 12th century. The site is associated with the first church established by St Cedd.

    Works involved an extension and redecoration to St Catherine's Church, East Tilbury. The parishioners were consulted to set out requirements for the building which was to provide some basic amenities such as a kitchen and toilet facilities.

    Designed to allow focus to remain on the existing Church building; the extension is a simple free-standing structure with no interference on the existing structure. The external walls are clad in weathered horizontal oak boarding, reminiscent of timber porches commonly found in Essex where stone is a scarce material. The roof is configured to allow the use of pan-tiles without encroaching on existing openings. The foundations are a shallow raft supported on piles, to minimise interference with burials and underlying archaeology.

    When the opening to the west door was unblocked to provide access to the new extension, it revealed decayed and missing stonework. This was reinstated and repaired with great attention to detail.

    Internally, a new heating system was installed within the extension and church and the floors, walls and roof to main church were all renovated.

    The new kitchen and toilet facility, together with a new heating system makes the church more usable as a place of worship.

    Works were completed January 2016. The new facilities have enabled the Church to open for teas and homemade cakes from Easter to October on the afternoons of the last Sunday in the month and on Bank holiday Mondays.

    This project was recently Highly Commended at the Diocese of Chelmsford, Design Awards 2017 for Development and Restoration.

    Photos credited to Inkpen Downie Architecture and Design Ltd